31 Mart 2013 Pazar

Tur teknelerine büyük şok

DENÄ° yoluyla yolcu taşıma sö leÅŸmesinde ‘ orunlu sigorta’ priminin yükseltilmesi, turi mde önemli gelir kaynağı olan mavi tur ve günü birlik turları vuruyor. Deni e elveriÅŸlilik belgesi almak için daha önce yolcu kapasitesi, tur gü ergahı ve süresine göre 60 lirayla 3 bin lira arasında prim ödeyen tur teknesi sahipleri, bu deÄŸiÅŸiklikle 60 bin lirayla 200 bin lira ödemekle karşı karşıya kaldı. Se onun baÅŸlamasına günler kala Bodrum’da tek bir tekne sahibi bile sigorta poliçesi ibra edin deni e


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ‘deni yoluyla yolcu taşıma sö leÅŸmesinin’ orunlu sigorta bölümünde yer alan 1259′uncu maddesi, 12 Ocak 2011 tarihinde deÄŸiÅŸtirildi ve geçen yıl temmu ayında yürürlüğe girdi. Geçen ya se onunda faaliyet gösteren mavi tur ve günübirlik tur tekneleri bu tarihten önce sigorta yaptırıp, deni e elveriÅŸlilik belgelerini aldığından deÄŸiÅŸiklikten etkilenmedi.


Bu yıl se on öncesi belgelerini yenilemek için Liman BaÅŸkanlığı’na baÅŸvurmaya ha ırlanan tekne sahipleri ÅŸoke oldu. Türk Ticaret Kanunu’nda, deni yoluyla yolcu taşıma sö leÅŸmesinin orunlu sigorta bölümünde, ’12′den fa la yolcu taşımak için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde, taşımanın tamamını veya bir kısmını üstlenen veya gerçekleÅŸtiren bütün taşıyanlar, yolcuların ölümünden veya yaralanmalarından doÄŸabilecek sorumluluklarına karşı sigorta yaptırmakla yükümlüdürler. orunlu sigorta bedelinin tavanı her ka a için kiÅŸi başına 250 bin SDR’den (Ö el Çekme Hakkı) a olama ’ maddesi nedeniyle deni cilerin önüne, büyük rakamlara ulaÅŸan sigorta primi çıktı.


‘BU SÄ°GORTAYI YAPACAK ŞİRKET BULAMADIK’


Deni Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündü Nalbantoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Arif Koşar ve Tunç Kurtluoğlu, kanunun ilgili maddesinin bir an önce dü eltilmesi gerektiğini, aksi takdirde bunun mavi yolculuğun sonu olacağını söyledi.


Gündü NalbantoÄŸlu, bu madde kapsamında belirtilen rakama hiçbir deni aracı sahibinin sigorta yaptıramayacağını, yaptırabileceklerin de bu teminatı verebilecek sigorta ÅŸirketi bulamayacaklarını söyledi. NalbantoÄŸlu, “EÄŸer bu hata dü eltilme se deni cilik sektörü biter. Ä°stenilen kiÅŸi başına 250 bin SDR’lik rakam bugünün kuruyla 680 bin liradır” dedi.


Bodrum’da yılda en a 60 bin turistin günübirlik tur ile mavi yolculuk yaptığını belirten NalbantoÄŸlu, “12 kiÅŸiyi aÅŸan tekneler için istenen sigorta ÅŸu anda Türkiye’de yapılamıyor. Yaptığımı araÅŸtırmalara göre bu tür yüksek bedelde sigorta poliçesi yapabilen bir sigorta ÅŸirketi yok. Liman baÅŸkanlıklarına baÅŸvuran deni ciler, bu sigortayı yaptıramadıklarından Yola ElveriÅŸlilik Belgelerini alamıyor. Yü lerce tekne limanda baÄŸlı kalacak” diye konuÅŸtu.


‘YASA ACÄ°L DEĞİŞTÄ°RÄ°LMELÄ°’


Deni Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve aynı amanda Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılma da bu yasa ile Ege ve Akdeni kıyılarındaki deni turi mi ve mavi yolculuğun durma noktasına geleceği ve turi m se onu öncesinde büyük sıkıntılar yaşanacağı görüşünü belirtti. Yılma şunları söyledi:


“Bu yasa mavi yolculuÄŸu ve günübirlik turlarla turist taşımacılığını bitme noktasına getirir. 12 kiÅŸiden fa la yolcu taşıyan tüm gemiler, yolcu başına 250 bin SDR’lik sorumluluk sigortasını gemi ü erinde bulundurmakla yükümlü kılınıyor. Geçen yıl 12 kiÅŸi taşıyan ve deÄŸeri 200 bin lira olan bir yolcu teknesi yaklaşık 2- 3 bin lira poliçe bedeli öderken, bu yıl bu rakam 12 kiÅŸilik tekne için 8 milyon 160 bin lira ü erinden yapılacak. Bodrum’da deni turi minde 2 bin 500′e yakın tekne bulunduÄŸu düşünülürse, 20 trilyon 400 milyon lira ü erinden sigorta poliçesi yapılmak orunda kalınacak ki bunu yapacak sigorta ÅŸirketi Türkiye’de yok. Bir tekne sahibi veya iÅŸletmenin bu poliçelerin primlerini ödemesi mümkün deÄŸil, yasa acil çekilmeli ve deÄŸiÅŸtirilmeli.”


60 BİN- 200 BİN LİRA ARASI ÖDEME GEREKİYOR



Tur teknelerine büyük şok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder