31 Mart 2013 Pazar

'Terör milleti dizayn etmenin aracı oldu'

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Terör, bir yandan can alırken bir yandan ocaklara ateÅŸ düşürürken, diÄŸer yandan milleti korkutmanın, ürkütmenin, tehdit etmenin, bu yolla milleti di ayn etmenin aracı oldu.”diye konuÅŸtu.BaÅŸbakan ErdoÄŸan, ‘Millete Hi met Yolunda’ baÅŸlıklı konuÅŸmasında, gündemdeki konuları deÄŸerlendirdi.


Türkiye’nin baharla buluÅŸtuÄŸu, tabiatın ta elendiÄŸi, hayatın yenilendiÄŸi, insanların umutlarının yeÅŸerdiÄŸi bir dönemde vatandaÅŸların hu uruna çıkmaktan ve hitap ediyor olmaktan büyük memnuniyet duyduÄŸunu ifade eden BaÅŸbakan ErdoÄŸan, baharın, bereketin, yeniden diriliÅŸin sembolü olan mart ayının geride bırakıldığını hatırlattı.


Geride kalan her ayda çok kıymetli eserler, çok değerli yatırımlar, çok değerli hi metler bıraktıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:


‘Ä°ÅŸte bu ayda, yani mart ayı içinde de, hükümet olarak, ülkemi e ve milletimi e hi met yolunda deÄŸerli atılımlar gerçekleÅŸtirdik; farklı vilayetlerimi de yaÅŸayan vatandaÅŸlarımı la buluÅŸtuk, ülkemi i daha da kalkındıracak, ülkemi i daha da bayındır hale getirecek yü lerce eseri, yü lerce tesisi resmi olarak hi mete açtık. Ä°lk olarak, 2 ve 3 Mart’ta, Balıkesir’de, Balıkesir’in ilçelerinde toplu açılış merasimlerini gerçekleÅŸtirdik. Bu tarihlerde, Balıkesir’de, Balıkesir’in ilçeleri Bigadiç, Edremit ve Bandırma’da gerçekleÅŸtirdiÄŸimi açılışlarla, Balıkesir ilimi e, toplam yatırım tutarı 388 milyon liraya ulaÅŸan tam 43 kalem hi meti ka andırdık.”


-SÄ°Ä°RT’TEKÄ° YATIRIMLAR-


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Siirt’te kutladıklarını hatırlatarak, orada da yine coÅŸkulu açılış törenleri dü enlediklerini söyledi.


Siirt’te toplam 107 milyon lira deÄŸerinde 45 ayrı eser ve hi metin resmi açılışını gerçekleÅŸtirdiÄŸini ifade eden BaÅŸbakan ErdoÄŸan, eÄŸitim alanında üniversitenin Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi binası ve 750 kiÅŸilik öğrenci yurdu, merke de Ticaret Meslek Lisesi, Ka ım Karabekir Ä°lkokulu, Tillo Ä°lköğretim Okulu, Dumlupınar Anaokulu ve çok amaçlı salonu, 18 Mart Anaokulu ve Åžirvan’da 2 okulun açılışını yaptıklarını anlattı.


-’ÇANAKKALE’DE, BÄ° Ä° MÄ°LLET KILAN 1915 RUHUNU YENÄ°DEN Ä°DRAK ETTÄ°K’-


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, 18 Mart’ta tarihin akışını deÄŸiÅŸtiren, tarihe yön veren, Ä°stiklal Savaşı’nın giri gahı olan Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Çanakkale Deni aferi’nin yıl dönümünde, her aman olduÄŸu gibi Çanakkale Åžehitleri’nin hu uruna vardıklarını anlatarak, ‘Çanakkale’de, tarihimi i, ÅŸehitlerimi i yâd ettik. Bi i millet kılan 1915 ruhunu yeniden idrak ettik. O muhteÅŸem atmosferi bir ke daha yaÅŸadık.’ ifadesini kullandı.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu: ’23 Mart’ta EskiÅŸehir’e gittik ve EskiÅŸehir-Konya Yüksek Hı lı Treni’nin hi mete alım törenini resmen gerçekleÅŸtirdik. Bu açılışla, 3 büyük ilimi , Selçuklu’nun baÅŸkenti Konya, Türkiye Cumhuriyeti’nin BaÅŸkenti Ankara ve Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti EskiÅŸehir birbiriyle kucaklaÅŸmış oldu. Ankara’da Hacı Bayram Veli dostlarını, EskiÅŸehir’de Yunus Emre dostlarını, Konya’da Mevlana dostlarını yüksek hı lı trenle birbirine kavuÅŸturmanın iftiharını yaÅŸadık. Hi mete aldığımı bu hatla artık EskiÅŸehir-Konya arası 2 saate indi. GeçmiÅŸte trenle 7-7.30 saat süren iki il, konforlu, güvenli, yüksek hı lı trenlerimi sayesinde sadece 2 saatte birbirine kavuÅŸur hale geldi.”


-MART AYINDAKİ DIŞ POLİTİKA ÇALIŞMALARI-


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, mart ayında çeÅŸitli devletlerden pek çok misafiri Türkiye’de ağırladıklarına iÅŸaret ederek, bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışveriÅŸinde bulunduklarını söyledi.


ErdoÄŸan, sırasıyla Almanya Sosyal Demokrat Partisi Genel BaÅŸkanı Sigmar Gabriel, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Surinam Devlet BaÅŸkan Yardımcısı Robert Emirâli, KKTC BaÅŸbakanı Ä°rsen Küçük, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi BaÅŸbakanı Neçirvan Bar ani ve son olarak Kamerun CumhurbaÅŸkanı Paul Biya’yı Türkiye’de ağırladıklarını anlattı.


Yunanistan BaÅŸbakanı Samaras ve heyetinin Türkiye iyareti vesilesiyle Türkiye ve Yunanistan arasında ihdas edilen Yüksek Dü eyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi’nin ikinci toplantısının dü enlendiÄŸini anımsatan BaÅŸbakan ErdoÄŸan, bu çerçevede ikili iliÅŸkileri, ekonomik ve ticari iliÅŸkileri daha da güçlendiren 20 civarında belge im alandığını vurguladı.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, yurt içindeki dış politika temaslarının yanı sıra 19 ve 21 Mart tarihlerinde Avrupa’nın iki önemli ülkesi Danimarka ve Hollanda’yı iyaret ettiÄŸini hatırlatarak, ‘Her iki ülkede de en üst dü eyde temaslarda bulunduk. Muhataplarımı la görüşmelerimi de, ikili ticaretin daha da geliÅŸtirilmesi, karşılıklı yatırımların arttırılması, ÅŸirketlerimi in üçüncü ülkeler dâhil ortak giriÅŸimlerde bulunmaları hususunda mutabık kaldık.’ deÄŸerlendirmesinde bulundu.


-’BÄ° LER, SIRADAN BÄ°R MÄ°LLET DEĞİLÄ° ’-


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, iktidara geldikleri andan itibaren Türkiye’yi her alanda büyütmenin, vatandaÅŸların itibarını her alanda yüceltmenin samimi mücadelesi içinde olduklarını yineleyerek, ‘İçerde Türkiye’nin hu urunu, istikrarını, refah ve güvenliÄŸini, en önemlisi de kardeÅŸliÄŸini pekiÅŸtirmek için önemli adımlar attık. Dışarda ise Türkiye’nin saygınlığını, ö ellikle de Türk lirasının deÄŸerini, Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu’nun itibarını, ay yıldı lı bayrağımı ın gururunu çoÄŸaltmak için var gücümü le çalıştık.’ diye konuÅŸtu.


Bir hususun altını ö ellikle çi mek istediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:


‘Hükümet olarak, en başından itibaren, a i milletimi in, yani si lerin, her alanda her ÅŸeyin en iyisini hak ettiÄŸini i düşündük ve bu anlayışla hareket ettik. Si lerle birlikte, a i vatanımı ın, ülkemi in, Türkiye Cumhuriyeti’nin de dünya ü erinde güçlü, etkili ve itibarlı bir konumda olmasını temel ilkelerimi den biri olarak gördük.


Bi ler, sıradan bir millet deÄŸili . Bi ler, Büyük Selçuklu Devleti’nin, Osmanlı Cihan Devleti’nin bakiyesi ü erine kurulmuÅŸ, Selçuklu’nun, Osmanlı’nın mirasını, birikimini, en önemlisi de o ruh ve heyecanı yüreklerinde taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaÅŸlarıyı . Her iÅŸimi de, her hareketimi de, omu larımı da ve kalbimi de taşıdığımı bu ruh, bu miras ve bu misyon ile hareket etmek durumundayı . Haklı olduÄŸumu hiçbir konuda hiç kimse bi e geri adım attırama . Bi , haksı lık karşısında susanlardan, boynunu bükenlerden, yere bakanlardan, boyun eÄŸenlerden hiçbir aman olmadık, olmayı ve olmayacağı . Ecdadımı nasıl ö güven içinde olduysa, ecdadımı nasıl 3 kıta ü erinde adaletle hükmetti ve hakkı savunduysa, dedelerimi nasıl ma lumlar için kahramanca savaÅŸtıysa, bi de hak için, haklı için, ma lum için yüreÄŸimi i ortaya koymaktan bir an bile tereddüt etmeyi . Bi , ö güven içinde bir millet olacağı . Bi , ikinci sınıf olmayı, ikinci olmayı hiçbir alanda geride kalmayı kabul etmeyecek, bunu sindirmeyecek, bunu yeterli görmeyeceÄŸi . Milletimi le, devletimi le, a i bayrağımı la, tam bir ö güven içinde hareket edecek, en yükseÄŸi hedefleyecek, o ay yıldı lı bayrağı en yüksek burçlara dikmek için cesaretle hareket edeceÄŸi .’


-’NÄ°CE HAYALÄ° HEDEFE DÖNÜŞTÃœRÃœP, NÄ°CE HEDEFÄ° DE GERÄ°DE BIRAKTIK’-


‘Ä°nandığımı aman, birbirimi e güvendiÄŸimi , birbirimi e kardeÅŸlikle baÄŸlandığımı aman, en yükseklerde olmaktan bi i hiç kimse alıkoyamayacaktır.’ diyen BaÅŸbakan ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:


‘Bi , 10 yıl önce bu yola çıkarken, hedeflerimi e ve hayallerimi e niceleri inanmıyordu. ‘Okullar, üniversiteler, yurtlar, hastaneler, adalet sarayları, konutlar inÅŸa edeceÄŸi ’ dediÄŸimi de niceleri buna ihtimal vermiyordu. Türkiye’yi karayolu aÄŸlarıyla, demir aÄŸlarla, hava, deni hatlarıyla donatacağımı ı; konutlar, köprüler, tüneller yapacağımı ı, her yoksulun, her çocuÄŸun, her ailenin elinden tutacağımı ı söylediÄŸimi de, birçoÄŸuna bunlar hayal gibi geliyordu.


Türkiye’nin itibarını, gücünü artıracağımı ı, Türkiye’nin barış çaÄŸrılarını, kardeÅŸlik çaÄŸrılarını dünyanın her köşesinde yankılandıracağımı ı söylediÄŸimi de, haktan ve hukuktan ayrılmadan ma lumlara sahip çıkacağımı ı söylediÄŸimi de buna dudak büküyorlardı. Bi , hedeflerimi e inandık. Milletimi e güvendik. Bu yolda milletimi le, milletimi in hayır dualarıyla yürüdük. Nice hayali hedefe dönüştürüp, nice hedefi de geride bıraktık.’


Yaklaşık 2 yıl önce, 22 Mayıs 2010 tarihinde, Türkiye’den, içinde sadece yardım mal emeleri, insani yardım mal emeleri, farklı ülkelerden yardım gönüllüleri olan bir geminin, çok or durumdaki Ga e’ye ulaÅŸmak için yola çıktığını anımsatan ErdoÄŸan, 36 ülkeden insanların bulunduÄŸu geminin sadece Ga e’ye yardım ulaÅŸtırmak amaçladığını söyledi.


Geminin Akdeni ’de uluslararası sularda, tamamen hukuksu ÅŸekilde uÄŸradığı saldırı neticesinde 9 kiÅŸinin ÅŸehit olduÄŸunu hatırlatan BaÅŸbakan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:


‘Bi den susmamı ı bekliyorlardı. Bi den, bu hadise hiç olmamış gibi davranmamı ı bekliyorlardı. Bi den, boynumu u bükmemi i, bu meselenin ü erini örtüp unutturmamı ı istiyorlardı. Ne ya ık ki, sadece bu saldırının faili ülke deÄŸil, sadece onu kayıran ülkeler, onun arkasındaki güçler deÄŸil, bi at içimi deki, bi at Türkiye’deki ba ıları da bi den böyle bir tavır bekliyorlardı. Ama bi susmadık. Bu uluslararası korsanlık hadisesini sineye çekmedik. Boynumu u bükmedik ve geri adım atmadık. Tamamen haklı olduÄŸumu bir konuda, sonuna kadar hakkı savunduk, hukuku savunduk ve davamı ı sonuna kadar kararlılıkla takip ettik.


Nihayetinde haklılığımı teslim edilmiÅŸtir. Kararlılığımı neticesinde, taleplerimi yerine getirilmiÅŸtir. Ö ür, ta minat ve Filistin’e ambargonun kaldırılması. Türkiye, eski Türkiye olmadığını, haksı lık karşısında susacak, boyun eÄŸecek, geri adım atacak bir ülke olmadığını bir ke daha göstermiÅŸtir. Gelinen noktada, bi i sessi liÄŸe ve tepkisi liÄŸe çağıranlar kadar, bu haklı davamı da bi i içerde yalnı bırakanlar da mahcup olmuÅŸlardır. Ne ha indir ki, Türkiye 9 ÅŸehidinin hesabını sormanın mücadelesi içindeyken, birileri, bi im yanımı da, 9 ÅŸehidin yanında, hakkın yanında, kendi ülkesinin yanında deÄŸil, saldırganın yanında yer almayı tercih etmiÅŸ ve bugün büyük hayal kırıklığı yaÅŸamıştır.’


-’TERÖR, MÄ°LLETÄ° DÄ° AYN ETMENÄ°N ARACI OLDU’-


BaÅŸbakan ErdoÄŸan, 10 yıl boyunca Türkiye’nin en ağır, en kronik sorunlarına neÅŸter attıklarını, çö ülme gibi görünen nice sorunu çö düklerini, kördüğüm gibi görünen nice meseleyi de çö üm yoluna koyduklarını anlattı.



'Terör milleti di ayn etmenin aracı oldu'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder