31 Mart 2013 Pazar

Petrol ve Doğalgazın Tahtını Sallıyor

Dünyada 70′den fa la ülkede üretilen kömür her geçen gün artan enerji talebiyle birlikte daha da önem ka anıyor.


Dünya Kömür Birliği (WCA) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada kanıtlanmış 861 milyar ton, tahmini ise 1,1 trilyon ton re ervi bulunan kömürün devam eden arama faaliyetleri ile re ervleri sürekli artıyor.


Kömür, petrol ve doğalga gibi dünyanın belli bir bölümünde olmayıp, bir çok bölgede yaygın bir şekilde bulunuyor ve dünya kömür re ervinin 377 milyon tonu linyit, 723 milyon tonu ise taş kömüründen oluşuyor.


Fosil yakıtlar içerisinde kömür re ervleri bugünkü tüketim koşullarında yaklaşık 140 yıl kullanılabilecek bir potansiyel sunuyor. Bu durum ise enerji ar güvenliği açısından yaygınlığı ve çokluğuyla kömürü daha değerli hale getiriyor.


EN FA LA RE ERV ABD’DE


Dünyada kömür re ervi açısından en engin ülkeler arasında ilk sırayı yü de 27,6 ile Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) alırken, ABD’yi yü de 18,2 ile Rusya, yü de 13,3 ile Çin, yü de 8,9 ile Avustralya ve yü de 7 ile Hindistan i liyor. Bu beÅŸ ülke dünyadaki toplam kömür re ervlerinin yü de 75′ini elinde bulunduruyor.


EN BÜYÜK KÖMÜR ÜRETİCİSİ ÇİN


Dünya Kömür BirliÄŸi’nin 2011 yılı verilerine göre, dünyada en büyük kömür üreticisi 3 milyar 471 milyon ton ile Çin oldu. Çini, 1 milyar 4 milyon ton ile ABD, 585 milyon ton ile Hindistan, 414 milyon ton ile Avustralya, 376 milyon ton ile Endone ya i ledi. Son on yıldır dünyanın enerji ihtiyacının yü de 41 ile neredeyse yarısı kömürden saÄŸlanıyor. Petrol , doÄŸalga , yenilenebilir ve nükleer enerji ise diÄŸer yarısını oluÅŸturuyor.


KÖMÜRE OLAN TALEPTE SON YILLARDA ARTIŞ VAR


WCA’ya göre, 1990 yılında dünyada toplam kömür üretimi 4 milyar 677 milyon ton iken bu rakam 2011′de rekor bir seviyeye, 7 milyar 678 milyon tona çıktı ve kömürün dünyada birincil enerji tüketimindeki payı yü de 30,3 arttı. Bu oran 1969′dan bu yana görülen en yüksek artış olarak kaydedildi.


Uluslararası Enerji Ajansının tahminine göre ise dünyada 2017′de yılda 1 milyar 200 milyon ton daha fa la kömür tüketilecek. Bu da ABD ve Rusya’nın ÅŸu anki yıllık kömür tüketimi toplamından daha fa la bir orana denk geliyor. Böylece kömürün, 2017 yılına kadar dünyada birinci enerji kaynağı olarak petrolü geçeceÄŸi öngörülüyor.


Son on yılda kömürün en çok büyüyen enerji kaynağı olmasında elektrik tüketimindeki artış etkili oldu. Elektrik enerjisi üretiminde ucu ve rekabetçi bir yakıt olması nedeniyle bugün dünya elektrik üretiminin yaklaşık yü de 41′i kömürden saÄŸlanıyor. ElektriÄŸin modern yaÅŸamın va geçilme i olduÄŸu düşünülürse kömür elektrik üretiminde hayati bir rol oynuyor.


TÃœRKÄ°YE’DEKÄ° DURUM


Türkiye’de, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Konya Karapınar’da keÅŸfettiÄŸi 1,8 milyar tonluk linyit re ervi ile toplam kömür re ervi 14,1 milyar ton dü eyine ulaÅŸtı. Bu rakam dünya kömür re ervlerinin yaklaşık yü de 1,7′sine denk geliyor. Yerli kömür kaynağının 12,8 milyar tonunu linyit, 1,33 milyar tonunu taÅŸkömürü oluÅŸturuyor.


Türkiye’de kömürün yü de 80′den fa lası elektrik üretiminde, kalan kısmı ise sanayide ve konutlarda kullanılıyor. Türkiye’nin 2011 yılındaki birincil enerji talebi içerisinde kömürün payı yü de 31, doÄŸalga ın payı yü de 32, petrolün payı yü de 27, hidrolik enerjinin payı yü de 4, yenilenebilir ve diÄŸer enerji kaynaklarının payı yü de 6 olarak gerçekleÅŸti.


Türkiye’de 2023 yılında birincil enerji talebi içerisinde kömürün payının yü de 37, doÄŸalga ın yü de 23, petrolün yü de 26, hidrolik enerjinin payı yü de 4, nükleer enerjinin yü de 4, yenilenebilir ve diÄŸer enerji kaynaklarının yü de 6 olması öngörülüyor.


AA



Petrol ve Doğalga ın Tahtını Sallıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder