31 Mart 2013 Pazar

'Kriz Kahini'nden 3 Türkiye Kehaneti

‘Kri Kahini’ olarak bilinen, Nobel ödüllü Ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye için 3 öngörüde bulundu.


Nobel ödüllü Ekonomist Nouriel Roubini, UludaÄŸ Ekonomi irvesi’ndeki ‘Dünya ekonomisinin yönü ve Türkiye ekonomisinin geleceÄŸi’ baÅŸlıklı konuÅŸmasında, Türkiye’nin saÄŸlam bir ekonomiye sahip olduÄŸuna dikkati çekti.


Dünyada yaÅŸanacak kri leri önceden tahmin etmesi ile bilinen ve ‘kri kahini’ ünvanına sahip olan Nouriel Roubini, Türkiye’nin böyle devam etmesi halinde bölgenin yıldı ı olacağını vurguladı.


TÃœRKÄ°YE’NÄ°N ÖNLENEME YÃœKSELİŞİ


Ekonomi iyileÅŸtikçe, ekonomi politikaları saÄŸlam olmaya devam ettikçe, siyasi istikrar sürdükçe iyileÅŸmelerin devam edeceÄŸini belirten Roubini, şöyle devam etti: “Haberleri i lediÄŸim kadarıyla, Türk-Kürt barış süreci baÅŸladı. Askeri harcamalar a alacak, bu bölgelere daha fa la yatırım yapılacak. Sosyal istikrar geliÅŸecek ve bölgede u laÅŸma saÄŸlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fa la etkileyecek. Türkiye en büyük baÅŸarı hikayeleri arasına girebilir.”


TÜRKİYE BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ DAHA DA ARTIRACAK


Hürriyet ga etesinin haberine göre, son olarak Kasım ayında Adana’ya geldiÄŸini hatırlatan Roubini, Türkiye’nin içinde bulunduÄŸu barış sürecini, “Türkiye’nin bölgedeki gücünü daha da artıracak, ekonomik gücüne kesinlikle büyük katkı saÄŸlayacak” deÄŸerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin 3 kredi kuruluÅŸundan da ‘yatırım yapılabilir’ seviyede nota sahip olmasının artık bir ‘ aman’ meselesi olduÄŸunu belirten Roubini, “Trendler bunu gösteriyor. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler arasında yerini alacak. Bunun bu yıl ya da gelecek yıl olmasının bir önemi yok. Önemli olan trendlerin bu yönde olması. Türkiye’nin gidiÅŸatı not artışını gösteriyor” dedi.


PKK’NIN SÄ°LAH BIRAKMASI OLUMLU






Roubini, UludaÄŸ Ekonomi irvesi’nin kapanış konuÅŸmasını yapmak ü ere ikinci ke geldiÄŸi Bursa’da, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisine ve politik iklimine iliÅŸkin son derece detaylı bilgilere sahip olduÄŸunu gö lemlediÄŸimi Roubini, barış sürecinin ‘PKK’lıların Türkiye’yi silahlarını bırakarak terketmesinin süreci son derece ciddi ÅŸekilde hı landıracağını söyledi. Türkiye’yi çok dinamik bir toplum, ekonomi ve politik yapı olarak nitelendiren Roubini, şöyle konuÅŸtu: “Ekonomi çok iyi toparlanıyor, cari açık ile ilgili çabalar sonuç veriyor. YumuÅŸak iniÅŸ baÅŸarılı oldu, ÅŸimdi de ortalama bir büyüme ile, tüketime dayalı büyümenin riskleri bertaraf ediliyor. Ayrıca barış süreci çok po itif bir etken.”


TÃœRKÄ°YE’YÄ° ÇOK SORUYORLAR


Yıl boyunca pek çok ülkede konferanslar verdiÄŸini hatırlatan Roubini, Türkiye hakkında son amanlarda çok fa la soru aldığını belirtti. Türkiye’nin kredi notunun kasım ayında Fitch tarafından yatırım yapılabilir seviye notuna yükseltilmesinden sonra gelen soruların arttığını söyleyen Roubini ÅŸunları kaydetti: “Türkiye ile ilgili ekonomik konulardan daha çok, bölgedeki jeopolitik konular, Suriye sorunu, Ä°srail ile iliÅŸkileri ve Arap Baharındaki rolüne iliÅŸkin sorular alıyorum. Türkiye dünyanın bu bölgesi için kesinlikle çok önemli bir güç ve yatırımcılar da bunun farkında.”


TÜRKİYE BÖLGENİN LİDERİ OLMA YOLUNDA


“Türkiye bölgesinde çok önemli bir konuma sahip, çok güçlü ve büyük bir ülke” diyen Nouriel Roubini, sö lerini şöyle sürdürdü: “Bu coÄŸrafyanın sıcak konuları Suriye ve Ä°ran, gibi tüm konularda Türkiye’nin katkıları kaçınılma . OrtadoÄŸu’nun politik istikrarına katkı yaptığı şüphesi . Türkiye kesinlikle bölgenin lideri olma ö elliklerine sahip ve ani ÅŸokları sindirebilme ö elliÄŸi de giderek artıyor.”


Türkiye ile ilgili çok iyimser olduÄŸunu belirten Nouriel Roubini, ÅŸunları söyledi: “Pek çok olumlu faktör var ama hala dü eltilmesi geliÅŸtirilmesi gereken durumlar da sö konusu. Enflasyon, cari açık, bunlar yüksek. Ä°stihdamın daha da esnekleÅŸtirilmesi saÄŸlanabilir.”


Ä°ÅžTE ROUBINI’DEN 3 TÃœRKÄ°YE KEHANETÄ°


Üç kredi derecelendirme kuruluÅŸu da ‘Yatırım yapılabilir’ notu verecek.


PKK’nın silah bırakması barış sürecini hı landıracak.


Türkiye’nin bölgesel gücü daha da artacak.


No tags for this post.
'Kri Kahini'nden 3 Türkiye Kehaneti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder