31 Mart 2013 Pazar

Kilit isim eski bakan

35 yıl sonra yeniden gündeme gelen Savcı DoÄŸan Ö cinayetindeki sanığın beraatinde, Ecevit’in bakanı rol oynadı.


GA ETEPORT


ANKARA – Tam 35 yıl sontra yeniden gündeme gelen Savcı DoÄŸan Ö cinayetinde idama mahkum olan Ä°brahim Çiftçi’nin beraatinde, Ecevit hükümetinin Enerji Bakanı iya AktaÅŸ rol oynadı. AktaÅŸ cinayeti görmüş, sanığı teÅŸhis edememiÅŸti.


DoÄŸan Ö ’ün eÅŸi Se en Ö , iya AktaÅŸ için “Belki de korktu söyleyemedi” derken, 1999′da Enerji Bakanlığı yapan iya AktaÅŸ ise bu konuda “Bir insanı, iÅŸlemediÄŸi bir cinayetin sorumlusu olarak göstereme dim” demiÅŸti. Ä°brahim Çiftçi de, “ iya AktaÅŸ (Hayır, vuran bu deÄŸil) dedi ve ben de beraat ettim. Olaya en yakın ÅŸahitti. DoÄŸan Ö ’ü ben vurmadım” diyerek kendisini savunmuÅŸtu.


DoÄŸan Ö , Ankara’da 24 Mart 1978′de 6 kurÅŸunla öldürüldü. Savcı Ö , solcu bir gencin cinayetini araÅŸtırırken, ülkücülerin kaldığı Site öğrenci yurdunu arattığı için tepki çekmiÅŸti. Polis, Ö cinayetini araÅŸtırırken, 5 Ocak 1978′de Mu affer Ãœstünel isimli genci öldüren silahın, Ö ’ü öldüren silahla aynı olduÄŸunu belirledi. Her iki cinayette çi ilen robot resimler, polisi ülkücü camiada tanınan Ä°brahim Çiftçi’ye götürdü . Çiftçi emniyette cinayeti itiraf etti.


BÄ°R OYLA BERAAT


Cinayeti gören apartman kapıcısı Hayati ErdoÄŸan da, Çiftçi’yi hem emniyette hem mahkemede teÅŸhis etti. iya AktaÅŸ ise “O deÄŸildi” dedi. Çiftçi, önce Ağır Ce a, sonra da Sıkıyönetim mahkemesinde idama mahkum oldu. Ancak tüm kararlar Yargıtay tarafından bo uldu. Bo ulma gerekçelerinden birinde ” ODTÃœ öğretim üyesi olan kültürlü bir tanık ( iya AktaÅŸ) sanığı teÅŸhis edeme ken, bir kapıcının teÅŸhis etmesi manidardır” denildi.


Mahkeme idam kararında direnince Askeri Yargıtay Ce a Genel Kurulu, Çiftçi’nin 7 ret oyuna karşılık, 8 oyla beraati gerektiÄŸine karar verdi. Mahkeme de bu karara uymak orunda kaldı. Çiftçi daha sonra bir petrol ÅŸirketi kurdu ve MHP’de politika yapıp Genel BaÅŸkanlığa da aday oldu.



Kilit isim eski bakan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder