27 Mart 2013 Çarşamba

Altı ay çalışıp bir yıl maaş alıyorlar

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 418 sulama birliklerinde yılın 6 ayı çalışmayan bin 963 personele milyonlarca lira ödeme yapılıyor. Daimi işçi statüsündeki bu personele kiÅŸi başı 2 bin 400 TL ödeme yapıldığında, sadece bir aylık personel maaşı 4,5 milyon lirayı buluyor.Sulama Birlikleri DerneÄŸi’nin (SUBÄ°RDER) dü enlediÄŸi eÄŸitim semineri Antalya’da baÅŸladı. Seminere, Türkiye’deki 418 sulama birliÄŸinden 386′sının baÅŸkanı ve müdürleri katılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanlığı’ndan bürokratların da iÅŸtirak ettiÄŸi ve üç gün sürecek seminerde, sulama birliklerinin yaÅŸadığı sorunlar ile bunlara çö üm yolları masaya yatırılıyor.


SUBÄ°RDER Genel BaÅŸkanı Mehmet Ergücen, or durumda olduÄŸunu söylediÄŸi çiftçinin parasını ödeyememesinden ötürü birliklerin devlete 616 milyon lira enerji borcu olduÄŸu bilgisini verdi. Ergücen, 360 milyon liradan fa lası gecikme fai i olan bu paranın 2004′ten bu yana ödenemediÄŸini söyledi. Borcu yü ünden kapalı sulama birlikleri olduÄŸunu anlatan Ergücen, bu paranın ödenmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Çö ümü; enerjide KDV’nin yü de 17′ye düşürülmesi, enerji bedelinin en a yü de 40′ının devlet tarafından ödenmesi olarak iÅŸaret eden SUBÄ°RDER Genel BaÅŸkanı, “Aksi halde bunun çö üm yolu yok. Ciddi bir borç yığılması olmuÅŸ. Bunu 36 ay da 50 ay da yapsanı ödenmeyecek hale gelmiÅŸ. Tamamının silinip sıfırlanması la ım. Ondan sonra ödenmeyen enerji bedeli olursa o aman birlikler hakkında gerekli yasal uygulamayı yapsınlar.” diye konuÅŸtu.


Ergücen, birliklerin karşı karşıya olduÄŸu bir diÄŸer sorunun ise norm kadrodan ötürü çalıştırmak orunda oldukları daimi işçi statüsündeki personel olduÄŸunu dile getirdi. Devlete olan borcunu ödeyemeyen sulama birliklerinin, sadece 6 ay çalıştığı halde 1 yıl boyunca maaÅŸ alan bu kiÅŸilere milyonlarca lira maaÅŸ ödediÄŸine iÅŸaret eden Ergücen, çarpıklığı ÅŸu sö lerle anlattı: “Sulama birliklerindeki personele, norm kadrodan ötürü daimi işçi statüsünde oldukları için, 12 ay boyunca maaÅŸ ödüyoru . Ancak bu kiÅŸileri nisan-eylül arasında 6 ay çalıştırıyoru . Kış aylarında oturuyorlar, hiçbir ÅŸey yapmıyorlar. Bir personelin maliyeti 2 bin 400 TL. Benim kendi birliÄŸimde 30 tane personel var. Daimi işçi statüsünde olan toplam bin 963 personel var. Bunlar diÄŸer kurumlara gönderildiÄŸinde birlikler rahatlayacak.”



Altı ay çalışıp bir yıl maaş alıyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder