27 Mart 2013 Çarşamba

Fuar için 80 TIR mermer taşındı

Dünyanın en büyük üç mermer fuarı arasında gösterilen 19. Uluslararası DoÄŸaltaÅŸ ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE 2013), Ä° mir Kültürpark’ta açıldı.Bu yıl 38 ülkeden bin 182 firma katılıyor. Katılımcı firmalar, ürünlerini sergilemek için fuar alanına 80 TIR ile yaklaşık 13 bin ton doÄŸaltaÅŸ taşıdı. Ä°ÅŸlenmiÅŸ, yarı iÅŸlenmiÅŸ ve ham olmak ü ere ağırlığı 10 ile 30 ton arasında deÄŸiÅŸen mermer blokları, fuar alanını adeta taÅŸ yığınına çevirdi. Yeni taÅŸ örneklerinin ilk lansmanının yapıldığı, en yeni teknoloji ürünlerinin sektör temsilcileriyle buluÅŸtuÄŸu ve ö el mimari projelerde kullanılan taÅŸ uygulama seçeneklerinin sergilendiÄŸi MARBLE 2013, sektör temsilcilerinin katılımıyla açıldı.


Açılış töreninde konuÅŸan Türkiye Mermer DoÄŸaltaÅŸ ve Makineleri Ãœreticileri BirliÄŸi (TÃœMMER) BaÅŸkanı Selahattin Onur, maden i inlerinin BaÅŸbakanlık’a devredilmesi sebebiyle yeni açılacak ocak i inlerinin amanında gelmediÄŸini, bunun da sektörü olumsu etkilediÄŸini söyledi. Genelgenin ya kaldırılması ya da hı lı bir ÅŸekilde i inlerin verilmesini isteyen Onur, ‘Yeni Madencilik Kanunu ile ilgili nabı yoklaması yapıldığını duyuyoru . Dü enlemeler, madencilik sektörünün istihdama ve ülke ekonomisine saÄŸladığı katma deÄŸer gö önüne alınarak yapılsın.’ dedi. Yeni fuar alanının önümü deki organi asyona yetiÅŸtirilmesi çaÄŸrısında da bulunan Onur, ÅŸunları kaydetti: ‘Sektörün 2012 yılı ihracatı, yü de 15 artarak 2 milyar dolara yaklaÅŸtı. 2015 yılında 4 milyar dolar hedefi koymuÅŸtuk ancak AB ülkelerindeki durgunluk, OrtadoÄŸu ve Arap ülkelerindeki karışıklık nedeniyle ulaÅŸmamı or görünüyor.’


Ege Maden Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Aslan Erdinç ise fuarların, maden ihracatı açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Dünya pa arlarının çok hı lı deÄŸiÅŸtiÄŸine dikkat çeken Erdinç, ‘Sektörün 2008 yılına kadar ağırlıklı pa arı Avrupa ve ABD idi. Buraların hâlâ dü elememesi, bi i diÄŸer pa arlara yöneltti. BaÅŸta Çin olmak ü ere Afrika, Güney Amerika, Asya ve Rusya öne çıkmaya baÅŸladı. Ö ellikle Çin, mermer ihracatı için büyük bir pa ar haline geldi. Çin’e ihracatımı 890 milyon dolara ulaÅŸtı. Hindistan da kotaları kaldırırsa büyük bir pa ar daha açılmış olacak.’ diye konuÅŸtu.


‘MADEN RUHSATLARININ DÖRTTE BÄ°RÄ°NÄ° MERMER OLUÅžTURUYOR’


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Dr. Nev at Kavaklı, ihracatta mermerin aldığı payın yü de 46′ya ulaÅŸarak ilk sıraya yerleÅŸtiÄŸine dikkat çekti. Sektörün gittikçe büyüdüğünü belirten Kavaklı, ÅŸunları kaydetti: ‘Ãœlkemi de 13 bin maden iÅŸletme ruhsatı var. Bunların dörtte birini, mermer ve doÄŸaltaÅŸ oluÅŸturuyor. Sektöre ciddi bir ilgi var, giderek de artacağını beklemekteyi . Tanıtım, pa arlama, yeterli kalifiye eleman bulamama gibi eksikleri var sektörün. Bakanlık olarak elimi den gelen katkıyı koyacağı . Sorunların farkındayı , giderilmesi için elimi den gelen gayreti göstermekteyi .’


‘YENÄ° FUAR MERKE Ä°YLE Ä° MÄ°R FUARCILIKTA ÅžAHLANACAK’


Ä° mir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı A i KocaoÄŸlu ise fuar açılmadan iÅŸ ve ihracat baÄŸlantılarının yapıldığı haberlerini aldıklarını aktardı. Ga iemir ilçesinde inÅŸaat çalışmaları devam eden yeni fuar merke iyle ilgili bilgi veren KocaoÄŸlu, ‘Dünyada hiçbir metropol belediye baÅŸkanı, kentin kalkınması için tek başına fuar binası yapmaya kalkmamıştır. Dünyada nasıl yapıldığı konusuna gelince odalar, bakanlıklar, hepsi bileÅŸerek fuar alanı yapar. Bunda da belediyenin çok cü i katkısı aranır veya aranma . Ä° mir BüyükÅŸehir Belediyesi olarak yeni fuar merke ini planlamasından kamulaÅŸtırmasına ve projelendirmesine kadar yaklaşık 400 milyon liralık yatırımla tek başına hayata geçiriyoru . Ayda 30-35 milyon lira hak ediÅŸ ödeyerek projeyi tamamlama gücüne sahibi .’ ÅŸeklinde konuÅŸtu. BaÅŸkan KocaoÄŸlu, yeni fuar merke inin tamamlanmasıyla Ä° mir’in fuarcılıkta ÅŸahlanacağını, fuarların da ÅŸehrin kalkınmasına büyük katkı saÄŸlayacağını vurguladı.


‘MARBLE YURTDIÅžINDA MARKA HALÄ°NE GELDÄ°’







Fuar için 80 TIR mermer taşındı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder