27 Mart 2013 Çarşamba

Sentetik yapay kemik ve kıkırdak ürettiler

Hacettepe Teknokent’te faaliyeti sürdüren bir firma, vücuda uyumlu sentetik kemik ve kıkırdak üretti. Ãœretilen mal eme, kanser veya ka aların yol açtığı travmalarda oluÅŸan kemik ve kıkırdak kayıplarında kullanılabiliyor.


Vücuda uyumlu sentetik kemik ve kıkırdak üreten firmanın Bilimsel Operasyonlar Direktörü ve HÃœ Biyomühendislik Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Halil Murat Aydın, 2009′dan bu yana temel olarak seramik ve polimer tabanlı, doku mühendisliÄŸi yaklaşımıyla iyileÅŸmeyi saÄŸlayan ürünleri ürettiklerini ve bu yıl da Almanya’da ilk vaka çalışmalarına baÅŸladıklarını söyledi.


“Patentlerimi var ve Türkiye’de alanımı daki tek üreticiyi ” diye konuÅŸan Aydın, ÅŸunları söyledi: “Farklı formülasyonlardaki mal emelerimi sert doku kayıplarında, travma veya kanserli bir dokunun alınması ile oluÅŸan bir bo ulma durumunda kullanılabiliyor. Farklı endikasyonlar ve farklı bölgeler için to , granül, oyun hamuru ya da enjekte edilebilir formlarda seramik, polimerik ve kompo it yapılarda ürünlerimi var. Bu ürünler doku mühendisliÄŸi tabanlı yeni bir teknoloji ile çalışıyor. Normal ÅŸartlarda iyileÅŸmeyecek büyüklükte kemik kayıplarında, insandan alınan hücrelerle birleÅŸtirilerek de uygulama yapılabiliyor. Cerrah kayıbın olduÄŸu alana ulaÅŸtıktan sonra mal ememi i kemik iliÄŸi, kan, hastanın kendi kemiÄŸi gibi farklı elemanlarla birleÅŸtirebiliyor. Vücudun iyileÅŸmesine yardımcı olmak için ürettiÄŸimi kemik ya da kıkırdak onarıcı mal eme, hücrelere bir ev görevi yapıyor. Hücreler bu eve yerleÅŸiyor. Eve uyum saÄŸlayınca kemik, kıkırdak, yumuÅŸak doku onarılmaya baÅŸlıyor.


Bi im mal emelerimi in herhangi bir hastalık bulaÅŸtırma riski yok. Genelde 3 ila 6 ayda yeni doku oluÅŸuyor ve ardından bi im mal ememi eriyerek yerini doÄŸal dokuya bırakıyor ve bu sayede hastayı bir ke daha ameliyat edip onarıcı mal emenin alınmasına gerek kalmıyor.” Vücuda uyumlu sentetik kemik ve kıkırdağın, kırıklarda, travmalarda, el, ayak çene ve omurga cerrahisinde, eklem kıkırdağında görülen hasarlarda kullanılabildiÄŸini anlatan Doç. Dr. Aydın, “Bu mal emeler ileri yü ey ve yığın ö ellikleri sayesinde iyileÅŸmeyi hı landırmakta ve metal implantlardaki gibi ikinci bir ameliyatla alınma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır” dedi.



Sentetik yapay kemik ve kıkırdak ürettiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder