31 Mart 2013 Pazar

Dolar ve altın için dedi ki...

Kri kahininden altın ve dolar baÅŸta olmak ü ere piyasa araçlarına ve küresel ekonomilere dair öngörülerKri Kahini Roubini altın ve dolar baÅŸta olmak ü ere piyasa araçlarına ve küresel ekonomilere dair öngörülerini BloombergHT AraÅŸtırma Servisi’nden AyÅŸe Ä°yigündoÄŸdu’ya deÄŸerlendirdi.


Ekonomist Nouriel Roubini önümü deki donemde ABD’nin diÄŸer ülkelerden po itif ayrışmaya gideceÄŸini düşündüğünü belirterek altında beklentilerin altında bir getiri ABD dolarında ise yukarı yönlü trend beklediÄŸini vurguladı.


Korkunç fırtına beklentisinin alt baÅŸlıklarını açıklayan ekonomist, Türkiye’nin potansiyelinin bira altında %3.8 büyümesini öngörüyor. Türkiye enflasyonu konusunda cari açığa göre daha rahat olan Roubini, geliÅŸen ülkelerde mücevher niteliÄŸindeki ülkeleri: Türkiye, Filipinler, Male ya, Åžili olarak sıralarken bu gibi geliÅŸmekte olan ülkelerin BRICS ülkelerinden ayrılacağını vurguladı; jeopolitik risklerde dikkat çekerek Türkiye’nin dengeleyici konumda olduÄŸunu söyledi. Avrupa konusundaki uyarılarda bulunan ekonomist, ECB’nin önümü deki 3 ay içinde fai indirimine gideceÄŸini belirtti. ABD cephesinde parasal geniÅŸleme programından diÄŸer merke bankalarına göre daha once çıkacağını öngören Roubini, ABD tahvil fai lerinde yükseliÅŸin yavaÅŸ bir ÅŸekilde olacağını yönünde görüş bildirdi.


TÃœRKÄ°YE’NÄ°N Ä°KÄ° GÖREVÄ°


“Ä°yi politikalar ve giriÅŸimcilik arasındaki sinerjiyle birlikte gerek OrtadoÄŸu’ya gerekse orta Asya’ya yapılan ihracatlarda birlikte optimi im görüyorum” diyen Roubini “Küresel ekonomilerde halen süren tail riskler mevcut, Euro bölgesine iliÅŸkin endiÅŸemi hala koruyorum resesyondan çıkabilecek mi anlamında, rekabet eksikliÄŸi, ö el sektör ve kamu borcu anlamında , bu problemler hala masada. Öte yandan ECB ve Almanya’da kurtarma yorgunluÄŸu var. Tüm ülkeler ve son olarak da Güney Kıbrıs’ı kurtarmaktan yorgunlar. ABD ekonomisi toparlanıyor ancak bütçe konusunda kongre tıkanma noktasında. Ä°nsanlar ABD’nin toparlanmasında haddinden fa la optimistler. Çin’de yeniden dengelenme süreci halen sürüyor. Tüketim ve yeni yönetim orada soru iÅŸareti. Jeopolotik belirsi lik halen sürüyor orta DoÄŸu’da, Ä°ran ve Ä°srail arasında. Türkiye’nin burada iki ülkeyi dengede tutma görevi var. Kürt meselesi. Suriye ve Ä°srail konusunda.” yorumunda bulundu.


GeliÅŸmekete olan ülkelerin reel ekonomilerinin daha iyi performans gösterdiÄŸini vurgulayan Roubini; “GeliÅŸmekte olan ülkelerin büyüme ortalaması %5 iken geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bu oran %1, likidite faktörü varlıklara gö kırpmakta. Merke bankalarının geniÅŸlemeci politikaları daha fa la etkin ECB’de bu yonde aksiyon alacak. EM ülkelerinde ekonomik fundamentaller daha iyi olmasına raÄŸmen her aman risk unsuru taşıyor. Ä°talya seçimleri ve Güney Kıbrıs yatırımcıları daha dikkatli olmaya itti. Bu yü den EM ülkelerinden u aklaÅŸtıklar. BRICS ülkelerinin abartıldığını düşünüyorum. Büyüme oranları çok düştü ö ellikle petrol fiyatları yüksek seyretmesine raÄŸmen Rusya’da da ben er bir durum var. Market oriented olmaktan state Capitalisime geçtiler. EM ülkeleri arasında mücevher gibi olanlar da var. Central Avrupa central Asya’da önce çıkanlar var. Türkiye ve Çek cumhuriyeti, Çin veya Hindistan yerine Filipinler ve Male ya, Latin Amerika’da Bre ilya yerine Åžili ve Peru.” açıklamasında bulundu.






ABD’nin ekonomik toparlamada, Avrupa Japonya’dan daha iyi olduÄŸunu vurgulayan Roubini “QE iÅŸsi lik %7′ye gelene kadar sürecek bence. Düşük fai si politikası da önümü deki 1.5 yil boyunca devam edecek . Düşük fai politikasından ilk çıkan ABD olacak, çıkış yavaÅŸ ve temkinli olacak. ABD bono piyasasına arar gelmesini istemeyecektim, kamu ve ö el sektör borçluluÄŸu çok yüksek, istihdam yaratımı a , ekonomi ayıf, ABD, Ä°ngiltere, Avrupa ve japonyadan daha once çıkacaktır.ABD 10 yıllık tahvil fai leri yavaÅŸ bir ÅŸekilde yükselecek” dedi.


TASARRUF ORANLARI DÜŞÜK


“Cari açık hala %7 ile yüksek seyirde, finansman kısmı riskli, daha kısa vadeli borç seklinde, hisse senetlerindense, daha çok yabancı para yükümlülükleri var” diyen Roubini “Tasarruf oranları çok düşük. Enflasyon hedeflenenden yüksek, buraya gö kulak olmak la ım. Kurların farklı yönlere gittiÄŸi bir dönemde , çok hı lı bir düşüş görmek isteme sini , enflasyondan ödün verirseni rekabetçiliÄŸini i etkiler, Türkiye önümü deki dönemde enflasyonun düşük bir seyirle daha hı lı büyüyecek, verimliliÄŸin artırılması gerekiyor. Cari açık bunların arasında on plana çıkıyor hernde kadar enflasyon hedeflenenden daha yukarda olsada korkulacak bir ÅŸey yok. Büyüme ise potansiyelin bir miktar altında olabilir, potansiyel büyüme %4-4.5 arasında. Bu sene için %3.8 olarak gerçekleÅŸmesini bekliyoru , geçen seneye göre artış kaydedecek. External denge ve finansman kısmı önemli.” bilgisini aktardı.


“Gecen sene aÅŸağı yönlü senaryo vardı.” diyen Roubini “Mali uçurum, Euro bölgesi borç kri i, Çin de sert iniÅŸ, olası Ä°srail ve Ä°ran savası bunların hepsi korkunç kasırganın parçaları, bu tail riskler daha düşük ihtimali su an , kolay paranin er yada geç varlık balonu yaratacağını düşünüyorum. Hisse senetleri, emtia, geliÅŸen ülkelerin on plana çıkacağını düşünüyorum. Bu sekilde 1-2 yıl gidileceÄŸini düşünüyorum ama çok u un süre kalırsa 2004-2008 deki cycle a geri doneri . Kolay para kredi ve akabinde varlık balonu oluÅŸturuyor. ” dedi.


ABD AVANTAJLI


“ABD diÄŸer bölgelere göre daha avantajlı, o yü den rekatin olarak dolar po itif etkilenir aman içerisinde.” deiyen Roubini “Yüksek enflasyon ve çöküş riski düşük olduÄŸu için altın fiyatlarının daha fa la yukarı gideceÄŸini düşünmüyorum. GeçtiÄŸim 2 yılda açık bir trendde olmadan yukarı ve aÅŸağı yönlü salınımını gördük. Portföyümde Altın’ın oranını ve avrupa hisse senetlerini a altır, ABD hisse senetleri ve doları yükseltmekten yanayım.” yorumunda bulundu.


“Reformlar ve kemer sıkmalar gerekli ancak uygulanacak politikaların ekonomiyi canlanmaya yönlendirmesi la ım.” diyen Roubini “Euronun deÄŸeri düşürülmeli ve Euro bölgesinin rekabetciligini i artırılmalı. Kemer sıkmalar bu ÅŸekilde devam edecekse para politikalarının mevcut durumundan daha iyileÅŸtirilmesi la ım. ECB nin diÄŸer merke bankalarından geride kaldığını düşünüyorum. ECB nin önümü deki 3 ay icinde fai indirimine gideceÄŸini düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.



Dolar ve altın için dedi ki...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder