31 Mart 2013 Pazar

Shakespeare'yle ilgili ortaya çıkan şok gerçek

Dünyanın en seçkin drama ya arı olarak kabul edilen Ä°ngili edebiyatçısı Shakespeare, aslında “acıması ” bir iÅŸ adamıymış.


Galler’deki Aberystwyth Ãœniversitesinden bir grup akademisyenin yaptığı araÅŸtırma, ünlü o anın, kıtlık döneminde tahıl iÅŸinden para ka anan “acıması ” bir iÅŸ adamı olduÄŸunu gösterdi.


Akademisyenler, mayıs ayında Galler’de yapılacak Hay Edebiyat Festivali’nde sunulacak te lerinde, Shakespeare’in, aynı amanda tahıl tüccarı olduÄŸunu, çevreye borç para verdiÄŸini ve vergi kaçırdığını ileri sürdü.


Shakespeare’in sıklıkla görme den gelinen iÅŸ anlayışı incelenmeden tam anlamıyla anlaşılamayacağını savunan, Aberystwyth’de OrtaçaÄŸ ve Rönesans edebiyatı dersleri veren Jayne Archer ve meslektaÅŸları Howard Thomas ile Richard Marggraf Turley, edebiyatçının Stratford-upon-Avon kasabasındaki bu yaÅŸantısının ayrıntılarını ortaya çıkarmak için arÅŸivleri taradı.


Akademisyenler, te lerinde “Shakespeare’in, 15 yıl süresince komÅŸularına ve yerel tüccarlara ÅŸiÅŸirilmiÅŸ fiyatlara satabilmek için tahıl, malt ve arpa satın alarak stokladığını, ürünler için kendisine tam ödeme yapamayacak (ya da yapmayacak) kiÅŸilerin peÅŸine düştüğünü, ka ançlarını borç para verme iÅŸinde kullandığını” ya dı.


Te de, yetkililerin, vergi kaçakçılığı yü ünden Shakespeare’i takibe aldığı, 1598 yılında kıtlık sırasında tahıl istiflemekten hakkında kovuÅŸturma açıldığı ifade edildi.






Akademisyenler, te lerinin, edebiyat severlerde şok etkisi yaratabileceğini ancak modern okuyucuların ve bilginlerin, Shakespeare ve onun döneminde yaşayanların karşı karşıya oldukları acı gerçekler hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.


Jayne Archer, Shakespeare’in bu yönlerinin, “eleÅŸtirmenler ve bilginlerin, yaratıcı dehanın aynı amanda kendi çıkarıyla hareket ettiÄŸi fikrini uygun bulmayacakları için görme den gelindiÄŸini söyledi.


Archer, Shakespeare’in, 16. yü yıl sonuyla 17. yü yıl başında yaÅŸadığını ve eserlerini kaleme aldığını belirterek, alışılmadık soÄŸuk ve aşırı yağışların kıtlığa neden olduÄŸu bu dönemin, “Küçük Bu Devri” olarak bilindiÄŸine dikkati çekti.


Akademisyen Archer, bu dönemde yaÅŸanan gıda sıkıntısının, kıtlıktan harap olan antik Roma’da geçen “Koryalanus” dahil olmak ü ere Shakespeare’in oyunlarına yeni bir ışık tutabileceÄŸini, “Kral Lear”da da kıtlığa deÄŸinildiÄŸini kaydetti.


Archer, Shakespeare’in “acıması ” bir iÅŸ adamı olması fikrinin, hassas sanatçının romantik görüşleriyle uyum içinde olmayabileceÄŸini ancak edebiyatçının çok sert yargılanmaması gerektiÄŸini ifade ederek, “Shakespeare’i, açlığın adamı olarak hatırlamak, onu çok daha insan, çok daha anlaşılır ve çok daha karmaşık yapar” dedi.


Shakespeare u manı Jonathan Bate, Sunday Times ga etesine yaptığı açıklamada, Archer ve meslektaşlarının, çok değerli bir araştırma yaptıklarını ifade etti.



Shakespeare'yle ilgili ortaya çıkan şok gerçek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder