30 Mart 2013 Cumartesi

Gündoğdu: Başörtüsü yasağının dayanağı darbecilerin çaktığı yönetmelik

Memur-Sen Genel BaÅŸkanı Ahmet GündoÄŸdu, “Başörtüsünde yasal bir yasak da yok sadece bir yönetmelik var.


Yönetmelik 82 model, darbecilerin çaktığı bir yönetmeliktir.” dedi. GündoÄŸdu, kamu kurumlarında mescit açılması yönünde de çalışmaları olduÄŸunu belirterek, “Gündemimi de ö gürlükler ve mescit var.” diye konuÅŸtu. GündoÄŸdu, başörtüsü yasağının devamına yönelik genelge yayınlayan Ä° mir Valisi için de “Vali ile görüştüm. Hemen istifa etmeli.” ifadesini kullandı.


Bursa’da EÄŸitim Bir-Sen’in geniÅŸletilmiÅŸ divan kurulu toplantısına katılan Memur-Sen Genel BaÅŸkanı Ahmet GündoÄŸdu, ga etecilerin başörtüsü yasağına iliÅŸkin sorularını cevaplandırdı. Bir ga etecinin ‘Bir gecede ÅŸike yasası deÄŸiÅŸebiliyor ama yasak sürüyor’ hatırlatması ü erine konuÅŸan GündoÄŸdu ÅŸunları kaydetti: “Futbolda ÅŸike var ancak başörtüsünde ÅŸike yok. Bu ÅŸikesi bir iÅŸ. 12 Eylül 2010 referandumuna kadar hükümetin ma eretini de, milletin kaygılarını da bir manada anlamak mümkün. Ama referandumdan sonra artık hiç kimsenin ma ereti yok. Bunun için baÅŸta başörtü olmak ü ere kılık kıyafet ö gürlüğü adına bir im a kampanyası baÅŸlattık. Bu kampanya süresince esasen kimlerin ö gürlükçü, kimlerin ö gürlük karşıtı, kimlerin koltuÄŸunu ö gürlüğün tersine iÅŸlettiÄŸini, kimlerin de toplumun deÄŸerleriyle barışık olduÄŸunu görme fırsatı bulduk. 12 milyon 300 bin im ayı toplarken siyasi partilerin neredeyse tamamından im a destekleri aldık. Burada önümü de duran bir anayasayla yasaklanmış bir hüküm yok. Yasal bir yasak da yok sadece bir yönetmelik var. Yönetmelik 82 model. Darbecilerin çaktığı bir yönetmelik. Bu yönetmelik, kadına başı açık olmayı, erkeÄŸe bıyığı üstten almamayı, favorileri u atmamayı, ense tıraşını, kadınların ayakkabı topuk boyunu neredeyse ayakkabı numarasını belirlemeye yeltenecek kadar ucube bir yönetmelik. Hükümete bu im a kampanyasını ve sonuçlarını teslim ederken, (15 Mart’tan itibaren bi yönetmeliÄŸi yok sayacağı . Sivil itaatsi lik eylemi yapacağı . Bir daha geri dönmeyeceÄŸi ) demiÅŸtik. Bunun ben erleri tarihte var. Bugün bir ÅŸapka kanunu var mı var. Ama uyan yok. Kamu sen korkudan da olsa hi aya gelmiÅŸ gö üküyor. Önce bi im başörtüsü ö gürlüğü istememi e karşı çıktılar. Åžubelerinden im a atanlara ‘Yapmayın’ dediler. Sonra istismar ettiÄŸimi i söylediler. Sonra ‘Hükümet sorunu çö sün. Desteklemeyen namerttir’ dediler. Bi de ‘Hükümet bu sorunu çö dükten sonra namertlere ihtiyacımı yok’ dedik. Ve bi 15 Martta aldığımı kararı 18 martta uygulamaya koyduk. 5 gün sonra 7 bin istifa verince Türk EÄŸitim Sen’in ‘Bi de destek veriri ’ dediÄŸine tanıklık ettik. Bu korku imanı mıdır? Son nefes midir? Ä°stifaların korkusu mudur? Buna ilahiyatçılar girsin ben girmeyeceÄŸim. En a ından karşı çıkmadıkları için Türk EÄŸitim Sen’e teÅŸekkür ediyoru . Ama diÄŸer 10 hi met kolunda ö gürlük talebi yok mu? Bunu da bekliyoru .”


KESK’in eleÅŸtirilerine bugüne kadar cevap vermediklerini belirten GündoÄŸdu, “6 yıla yakın bir genel baÅŸkanlığım var. Ä°lk ke KESK’e web sitemi den cevap verme gereÄŸi duyduk. Çünkü 3 yıl önce genel baÅŸkanlarının ‘1400 sene önceki uygulamalar’ diyerek Ä°slam’a hakaretine uygun sataÅŸmalar yapınca KESK’in rahatsı lığı milletin memnuniyetidir. KESK’in esareti Memur Sen’in ve milletin ö gürlüğüdür. Diye KESK’e illegal yapılaÅŸmalara yanaÅŸmalarını hatırlatarak cevap verdik” diye konuÅŸtu.


Ä° MÄ°R VALÄ°SÄ° Ä°STÄ°FA ETMELÄ°


Ä° mir ValiliÄŸi tarafından yayımlanan ve askeri makamlara da gönderilen genelgeyi de deÄŸerlendiren Memur-Sen Genel BaÅŸkanı Ahmet GündoÄŸdu ÅŸunları söyledi: “Ä° mir ValiliÄŸi bir ya ı çıkartarak yönetmeliÄŸi hatırlatmış. Ve ‘Bunu bi e bildirin’ diye talimat vermiÅŸ. Bu ya ıyı da bilgi olarak Ege Orda Komutanlığı’na ve Garni on Komutanlığı’na göndermiÅŸ. Sayın Valimle görüştüm. Yaptığının yanlış olduÄŸunu söyledim. Bu yanlıştan dönmesi gerektiÄŸini söyledim. Sayın vali 28 Åžubat sürecinde mi atandı, darbeciler hala iktidarda mı annediyor? Yoksa bu iktidarın ve gerçek sivil toplum örgütlerinin referandum baÅŸta olmak ü ere oluÅŸturduÄŸu yeni iklimde valilik yaptığını bilmiyor mu bilemiyorum ama ya darbecilere hi met etsin ya da millete. Millete hi met kılık kıyafet kılık kıyafet yönetmeliÄŸine sığınılarak olma . Ä°stifa etsin çünkü Ä° mir’e yakışmıyor. Türkiye’ye yakışmıyor. Evrensel hukuka uymayan, anayasaya uymayan, referandumda ‘po itif ayrımcılık’ olarak hükmü geçmiÅŸ olan bir konuyu yönetmeliÄŸe sığınarak yasakçılardan yana tavır alması devletin valisi, hükümetin valisi, milletin valisi gerçeÄŸiyle örtüşmüyor.”


BAŞÖRTÜSÜNDE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK YOK, HÜKÜMET GEREKLİ ADIMI ATMALI


Hükümetin başörtüsü yasağının dayanağı gösterilen yönetmeliÄŸin kaldırması gerektiÄŸinin altını çi en GündoÄŸdu, “Hükümete çaÄŸrımı ; ister bu yönetmeliÄŸi başı açık, saçlar daima taralı gibi devam eden maddeleri ‘Başı açık olanların saçlar taralı’ deyin, bıyıkla, sakalla, kotla, kumaÅŸla uÄŸraÅŸan hükümleri topyekun kaldırın. Ä°ster 657 Devlet Memurları Kanunu’nda ‘Kılık kıyafet yönetmelikle belirlenir’ hükmünü kaldırın. Bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine gerek yok. Ä°sterseni yönetmeliÄŸi kaldırmayın bi anayasayı yok saymaya doÄŸal hukuku kullanmaya devam edeceÄŸi . Nedir gerekçemi ? Anayasa da eÄŸitim hakkı, çalışma hakkı, siyaset hakkı koruma altına alınmış. Ama cumhurbaÅŸkanı eÅŸi olabilirsini , baÅŸbakan eÅŸi olabilirsini , milletvekili eÅŸi olabilirsini , ama başörtüsüyle kendisi olama sını diyorlar. Bu dayatmadır. Bugün Merve Kavakçı Belçika Meclisi’nde ayakta alkışlanıyor. Bosna Hersek’in merke inde başörtülü belediye baÅŸkanı var. Artık Na lı Ilıcak’a kimse ‘Neden başını örtmüyorsun’ diyeme . Artık Merve Kavakçı’ya kimse ‘Neden başın örtülü’ diyeme . Ama kimse inanan kadınlara inancı gereÄŸi başını örttüğünde milletvekili ya da memur olmak istediÄŸinde Nesrin Ãœnal olmaya orlayama , başını açmaya orlayama . Bi bu tür orlamalara karşıyı . Ä°m a kampanyamı sürecinde hükümetten yapılan deÄŸiÅŸik açıklamaların anayasa mahkemesine bireysel baÅŸvuru hakkı, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, referandum gibi cümleler kuruluyordu. Bugün bunların hiçbirine ihtiyaç olmadığını hükümetin gördüğüne inanıyorum. Ve hükümetin adım atmasını bekliyorum. Hükümet adımı atma sa bile bi adımı attık. Esasen bu çaÄŸrı hükümete. Bu millet anayasasını deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. YönetmeliÄŸini deÄŸiÅŸtiremiyor konumda olmamak için bi bu adımı atıyoru . YönetmeliÄŸi yok sayıyoru . Bu yönetmeliÄŸi ister deÄŸiÅŸtirin, ister deÄŸiÅŸtirmeyin bi bu eylemi bu yönetmelik kalkıncaya kadar devam ettireceÄŸi . Yani eylemden geri dönüş yok. Ä°ster uygulama gelsin, ister gelmesin. Soruyorum Åžapka Kanunu yürürlükte mi? Yürürlükte. Ä° mir Valisi, CHP, KESK, BDP dahil bu kanuna uyan var mı? Yok. Åžapka takın dendiÄŸi halde takmamak fiili bir durumsa bu ucube yönetmeliÄŸe uymamak da doÄŸal haktır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.


KESK’Ä°N KORKUSUNU YAÅžATACAÄžI , MESCÄ°TLER GÃœNDEMÄ°MÄ° DE OLACAK


KESK’in korkusunu yaÅŸatacaklarını vurgulayan GündoÄŸdu, kamu kurumlarına mescit açılması konusunda çalışacaklarını açıkladı. GündoÄŸdu ÅŸunları kaydetti: “KESK’e inÅŸallah. Bi yü de 99′u Müslüman olan bir ülkede devlet dairelerinde nama kılmak isteyen veli, öğretmen, öğrenci, memur bunlara nama kılacak mekanların tahsis edilmesinin de sosyal devletin aruri görevi olduÄŸun biliyoru . KEKS’çiler Avrupa’ya bir baksın. Avrupa ülkelerinde adamların donanmasında, gemisinde bile ibadet yapacakları kilise mekanları var. Dinden korkanlar. Başörtüsü ve dini duyduÄŸunda kırmı ı görmüş boÄŸaya dönenler bu milletin mayasını anlayamayan avallılardır. Mescitler de taleplerimi içerisinde. Bundan sonraki gündem maddemi mescitler, ö gürlük, çalışma bakanıyla çalışma yapıyoru .”


Kaynak: Cihan



Gündoğdu: Başörtüsü yasağının dayanağı darbecilerin çaktığı yönetmelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder