24 Şubat 2013 Pazar

Yatırımcı yeni bir son ile karşı karşıya

Daha önce mali uçurum ve borç tavanı sorunlarını öteleyen ABD’de ÅŸimdi de otomatik kesintiler gündemin ana maddesi

ABD cephesinde zor baÅŸlayan yıl yeni gerilimler ile devam ediyor. ABD’de Kasım’da yapılan seçimler sonrasında ilk etapta mali uçurum için mücadele verilirken bu korkunun geçici bir süreliÄŸine savuÅŸturulması ardından borç tavanı gündeme geldi. Borç tavanı için de 3 aylık erteleme gelirken ÅŸimdi gözler otomatik kesintilerde.

Ekonomik göstergeler düzelmeye baÅŸlasa da hali hazırda ‘büyük Buhran’dan beri en kötü seviyelerde devam ederken 85 milyar dolarlık kesinti pek çok farklı sektörü de endiÅŸelendiriyor.

Daha önce çıkan problemlerde olduğu gibi otomatik kesintiler tarafında da Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında fikir birliği son dakikaya kadar sağlanabilmiş değil. Bu hafta sona erecek olan süre de yeni bir adım atılıp altılamayacağı takip edilecek.

Özellikle savunma alanında gelecek kesintiler nedeniyle yatırımcının gözlerinin ABD’ye çevrildiÄŸi haftada, 1Mart itibariyle süre dolarken kesintiler baÅŸlayacak.

Mali uçuruma geçici çözüm üreten ABD’de S&P 500 Ocak ayında yüzde 6.3 deÄŸer kazanırken, geçtiÄŸimiz hafta kapanışla gösterge endekslerin yönü aÅŸağı çevirdiÄŸi görülüyor. Yılbaşından beri ilk kez haftayı kayıpla kapatan endeksler ABD tarafında çözüm beklentilerini de ortaya koyuyor. Özellikle geçtiÄŸimiz hafta içinde de yüzde 2 üzerinde tutunan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yeni haftada nasıl etkileneceÄŸi önemli olacak.

Otomatik kesintilerin devreye girmesi ile en çok etkilenecek olan savunma sanayinde Pentagon’un en büyük tedarikçisi Lockheed Martin için zor bekleniyor.

Piyasa uzmanları eğer taraflar arasında çözüme ulaşılmazsa savunma sanayinde diğer şirketlerinde olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyorlar.


Yatırımcı yeni bir son ile karşı karşıya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder