26 Şubat 2013 Salı

Köprü ve otoyolda halka arz çalışması başladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili halka arz çalışması başlattıklarını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili halka arz çalışması baÅŸlattıklarını belirterek, “Bütün seçenekler masaya yatırılacak. ÖzelleÅŸtirme Ä°daremiz otoyol ve köprülerin bir ÅŸirketleÅŸme sürecine bakacak. Daha sonra bu ÅŸirketin halka arzı gündeme gelecek” dedi.

Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nca düzenlenen “Kayıtlı Ekonomiye GeçiÅŸte Sivil Toplum KuruluÅŸları ile BuluÅŸma” konulu programda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ÅžimÅŸek, BaÅŸkentgaz ihalesinin iptal olup olmayacağına yönelik olarak, ÖzelleÅŸtirme Yüksek Kurulu’nun henüz bu yönde bir kararı olmadığını, deÄŸerlendirme yapıldıktan sonra konuya iliÅŸkin bir kararın verileceÄŸini söyledi.

Bakan ÅžimÅŸek, Rekabet Kurumu’nda 12 bankayla ilgili yürütülen soruÅŸturma kapsamında sözlü savunmaya iliÅŸkin adil rekabet ortamının saÄŸlanmasının çok önemli olduÄŸunu ifade etti.

Rekabet Kurumu’nun yaptığı soruÅŸturma çerçevesinde kendisinin bir yorumda bulunmasının doÄŸru olmadığını, sürecin devam ettiÄŸini anlatan ÅžimÅŸek, eÄŸer yapılan bir yanlış varsa ilgili kurumun deÄŸerlendirme yapacağını, kendileri için önemli olanın sistemin saÄŸlıklı bir ÅŸekilde iÅŸlemesi olduÄŸunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, köprü ve otoyolların halka arzının gündeme gelmesine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

“Bu sene bütçede özelleÅŸtirme gelirleri açısından son derece mütevazı bir gelir öngördük. 2013 yılında özelleÅŸtirme gelirlerinde sadece 4 milyar liralık bir öngörümüz var. Biz yılın başında 5,2 milyar liralık bir özelleÅŸtirme gelirini hazineye aktardık. Dolayısıyla hedefi tutturduk, hatta hedefi aÅŸtık. Bundan sonra özelleÅŸtirme uygulamalarının bütçeye katkısı, hedeflere göre ilave bir katkı olacak. 4 milyar liralık bir hedefe oranla 5,2 milyar liralık bir gelir aktarımı yapılmış durumda. Bu iptalin bütçeye olumsuz yansıması söz konusu deÄŸildir. Bu sene özelleÅŸtirme anlamında yine de baÅŸarılı bir yıl olmasını biz bekliyoruz. Yani iptal edilen köprü ve otoyol özelleÅŸtirmesi dışında bir çok özelleÅŸtirme uygulamamız devam ediyor. Önemli olan bu iÅŸletmelerin verimli bir ÅŸekilde iÅŸletilmesi. Biz özelleÅŸtirmeyi yapısal bir reform olarak gördük. Bundan sonraki uygulamalarda da bunu esas alacağız.”

Bakan Şimşek, söz konusu halka arzın kira sertifikası şeklinde olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine şunları söyledi:

“Henüz onun üzerinde çalışmalarımız tamamlanmadı. Ama halka arz çalışmasını baÅŸlattık. Bütün seçenekler masaya yatırılacak. ÖzelleÅŸtirme Ä°daremiz otoyol ve köprülerin bir ÅŸirketleÅŸme sürecine bakacak. Daha sonra bu ÅŸirketin halka arzı gündeme gelecek. Önce bir ÅŸirketleÅŸme süreci gerekiyor, daha sonra halka arz düşünülebilir. Ãœzerinde çalıştığımız seçenek halk arz seçeneÄŸi. Bu konuda da henüz çalışmanın başındayız.”

Bakan Şimşek, kayıt dışı istihdam rakamından kastının, istihdam içerisindeki kayıt dışılık oranı olduğunu söyledi.

Yüzde 38 denildiÄŸi zaman Türkiye’de 100 kiÅŸi çalışıyorsa, bunun 38′inin kayıt dışı çalışıyor anlamına geldiÄŸini kaydeden ÅžimÅŸek, “Dolayısıyla milli gelire oran olarak kayıt dışılık yüzde 27 civarında. AB ortalamasının bir miktar üzerinde” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.ihlassondakika.com


Köprü ve otoyolda halka arz çalışması başladı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder