26 Şubat 2013 Salı

Bernanke savunmaya geçti

Fed Başkanı Bernanke, merkez bankasının daha önce görülmemiş varlık alımlarını savundu

ABD merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) BaÅŸkanı Ben S. Bernanke, Banka’nın daha önce benzeri görülmemiÅŸ varlık alımlarını, bu alımların çok az enflasyon ya da varlık-fiyat balonları riski taşıyarak geniÅŸlemeye destek olduÄŸunu söyleyerek savundu.

Bernanke, Washington’da Senato Bankacılık Komitesi’ne yaptığı önceden hazırlanmış konuÅŸmasında, “Bazı finans piyasalarında artan risk almanın potansiyel maliyetlerini biliyoruz. Ancak daha güçlü ekonomik toparlanmaların faydaları daha ağır basıyor,” dedi ve “Enflasyon ÅŸimdilerde baskı altında ve enflasyon bekleyiÅŸleri iyi biçimde çıpalanmış durumda” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bernanke, Kongre’de kanun koyuculara yaptığı yarı yıl para politikası raporu konuÅŸmasının ilkinde, 1 Mart’ta yürürlüğe girmeye hazırlanan otomatik federal bütçe kısıntılarının, kanun yapıcılar kısıntılardan kaçınamazsa, ekonomi üzerinde “önemli” bir yük oluÅŸturacağını söyledi ve kanun yapıcılardan da bütçeyi “sürdürülebilir uzun vadeli bir patikada” oluÅŸturmalarını istedi.

Bernanke ve meslektaÅŸları, Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, Fed’in 3.1 trilyon dolarlık rekor bilanço büyüklüğünün yatırımcıları aşırı risk almaya cesaretlendirebileceÄŸi ve Fed’in parasal gevÅŸemeden çıkışını daha karmaşık bir hale getirebileceÄŸi endiÅŸelerinin olduÄŸu bir ortamda, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltıp azaltmamayı tartışıyor. Bazı politika yapıcılar, 29-30 Ocak’taki toplantıda, geçen hafta açıklanan tutanaklara göre, Fed’in varlık alımlarının hızını deÄŸiÅŸtirmeye hazır olması gerektiÄŸini savundu.

59 yaşındaki Bernanke, varlık alımlarının, istihdam piyasası görünümünün mevcut seviyelerden “kayda deÄŸer ilerleme” saÄŸlayamaması durumunda, devam edeceÄŸi ÅŸeklindeki önceki Fed açıklamalarını tekrarladı. Bernanke ayrıca, istihdam piyasasını “genel anlamda zayıf” olarak tanımladı.


Bernanke savunmaya geçti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder