24 Şubat 2013 Pazar

Türkiye hastane gemi alacak

SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, Türkiye’nin Ambulas uçak ve Helikopterlerden sonra hastane gemi alacağını açıkladı

SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, Tam Gün Yasası ile ilgili yeni bir formül arayışı İçin yarından itibaren hekimlerle görüşmelere baÅŸlayacağını kaydetti. MüezzinoÄŸlu, “Biz hekimlerden azami verimliliÄŸi elde edemezsek, 20 bin açığımız da varken saÄŸlıkta baÅŸarımızı devam ettirebilmemiz çok mümkün olmaz. Aynı ÅŸekilde 50 bin hemÅŸire açığımız var. Önümüzdeki yıl da bunu hızlı kapatmak için çalışıyoruz. Bunlar bakanlık olarak bizi en çok yoran konu olacak.”

ÇeÅŸitli etkinliklere katılmak üzere Bursa’ya gelen SaÄŸlık Bakanı Prof. Dr. Mehmet MüzzinoÄŸlu, AK Parti Bursa Ä°l BaÅŸkanlığı’nda açıklamalarda bulundu. Bakan Mehmet MüezzinoÄŸlu, “Bursa’ya gelmek benim için önemli. Bursa’yı önemsiyorum. Edirne Bursa’nın oÄŸlu,Ä°stanbul’un babasıdır. Biz Bursa’nın oÄŸlu olarak büyüğümüz olan Bursa’ya duyarlılığımızı gösterebilmek için buradayız. Tıkanan bazı süreçleri daha hızlı aÅŸabilme adına elimizden gelen gayreti göstereceÄŸiz. Önümüzdeki süreç dinamik bir ÅŸekilde devam edecek. Bursa halkı, özellikle Balkanlar’dan aldığı yoÄŸun göç dolayısıyla ülkemizin önemli büyükÅŸehirlerinin başında geliyor. Burada çok örnek olacak sosyal doku var.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Gazetecilerin, “Tam Gün Yasası ile ilgili yeni bir formül bulundu mu?” ÅŸeklideki sorusunu cevaplayan SaÄŸlık Bakanı MüzzinoÄŸlu, “Yarın sabah itibariyle görüşmeler baÅŸlayacağım. Ä°stanbul’da iki farklı toplantı yapılacak. Bu akÅŸam bir farklı grupla buradan dönüşte görüşmelere baÅŸlayacağım. Salı ve ÇarÅŸamba Ankara’da ülkemizin farklı bölgelerindeki üniversite yetkilileriyle görüşeceÄŸim. Hafta sonuna kadar görüşeceÄŸiz. Hocalarımızın ve üniversitelerin temel talepleri nelerdir? Özel üniversitelerimizin bu durumdaki sıkıntıları nelerdir? Taraflarımızı saÄŸlıklı dinleyip saÄŸlıklı çözümler ve hem kalıcı olabilen, hem de geliÅŸtirilebilen sistematiÄŸi kurmaya çalışacağız. 15 gün yoÄŸun bir çalışma döneminden sonra ilkesel bakış açımız netleÅŸmeye baÅŸlar.” dedi.

“GEMÄ° HASTANELERÄ° GELÄ°YOR”

Ayrıca Türkiye’de saÄŸlık hizmetlerinin her geçen gün daha da geliÅŸtiÄŸini anlatan MüzzinoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ambulans helikopter ve uçaklar bundan 10 yıl önce rüyalarda görülse inanılmazdı. Bugün ambulans helikopter ve uçaklarımız yayıldı. Biz 2002 yılında göreve geldiÄŸimiz de 640 ambulansımız vardı. Biz ÅŸimdi bin ambulansın ihalesine sadece bu yıl çıkıyoruz. Ä°ÅŸte bakan olduÄŸumun haftasında da 480 adet ambulansın dağıtımını yaptık. Bunun içinde yüzen gemi hastaneleri de olacak. Biz deprem bölgesindeyiz. Türkiye’nin nerede sıkıntısı varsa, deniz yoluyla çözeceÄŸiz. Bu yüzden bizim 2 yada 3 tane yüzen gemi hastanelerimiz olacak. Bu anlamda Türkiye saÄŸlıkta çok farklı boyuta geldi. Bu yolculuÄŸun saÄŸlıklı bir ÅŸekilde devam etmesi gerekir.”

“HEKÄ°M AÇIÄžINI KAPATMAK İÇİN 20 YILA Ä°HTÄ°YACIMIZ VAR”

SaÄŸlık hizmeti verenlerin sorunlarını ortak akıl ile çözme niyetinde olduklarını ifade eden SaÄŸlık Bakanı Prof. Dr. Mehmet MüzzinoÄŸlu, “Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında hekim açığı ve saÄŸlık çalışanı açığı geliyor. Biz 125 bin hekimimizle en ideal hizmet vermek zorundayız. Åžu anda 20 bin uzman hekim ve 10 bin de pratisyen hekimi açığı var. Bu açığı kapatmak için 15-20 yıla ihtiyacımız var. Bu hekimleri millete kazandırmak için ortamla 15-18 yıl süreye ihtiyacımız var. 18 yıl sonra ilave 30 bin ihtiyacımız var. 30 binlik ihtiyacımız devam edecek. Tabi önümüzdeki yıllarda tıp fakültesinin öğrenci kapasitesini artıramazsak. Bakanlık olarak kamu özel iÅŸ birliÄŸiyle ÅŸehir hastaneleri kuracağız. 4-5 yıl sonra hizmete girecek. Tıbbi teknoloji sorununu çözmekte sorun olmaz. Ama hekim sorunu çözmekte çok sıkıntılar olacak. Hükümet ve bakanlığımız en çok yıpratan konu bu olacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“HEKÄ°MLERDEN AZAMÄ° ÖLÇÜDE YARARLANACAÄžIZ”

Hekimlerin zamanını yasalarla sınırlı çalışma ötesinde gönüllü süreçlerine açmak gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, hekimlerden azami düzeyde istifade etmek gerektiğini söyledi.

Bakan Mehmet MüzzinoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: “Biz bu 125 bin hekimden azami verimliliÄŸi elde edelim. Biz hekimlerden azami verimliliÄŸi elde edemezsek, 20 bin açığımız da varken saÄŸlıkta baÅŸarımızı devam ettirebilmemiz çok mümkün olmaz. Aynı ÅŸekilde 50 bin hemÅŸire açığımız var. Önümüzdeki yılda bunu hızlı kapatmak için çalışıyoruz. Bunlar bakanlık olarak bizi en çok yoran konu olacak. Ama biz saÄŸlık çalışanlarının geleceÄŸe güvenle bakabilmeleri ve onların birikimlerinden azami istifade etmeyi merkeze koyacağız. Hekimlerimiz ve üniversite hocalarımızdan her türlü her ortamda mesleklerinden istifade etmeyi istiyoruz.”

Bir gazetecinin “Bu konuda ortak akılın önemine deÄŸindiniz. Uzlaşı olur mu?” ÅŸeklinde ki sorusuna ise Bakan MüezzinoÄŸlu ÅŸu cevabı verdi: “Bu iÅŸin yüzde 100′ü yok. Yüzde 80-85 baÅŸaracağız kanaatindeyim.”

Bir gazetecinin “Türkiye’deki ameliyat rakamları ile ilgili bazı veriler açıklandı. Buna göre son 10 yılda 4 katlık artış var. Bazı kesimler bunu performans sistemine baÄŸlıyor. Siz nasıl düşünüyorsunuz?” sorusuna ise SaÄŸlık Bakanı Prof. Dr. Mehmet MüzzinoÄŸlu, şöyle cevap verdi: “Performans sisteminin bu anlamdaki istatistiksel oranları olumsuz yönde etkilediÄŸi kanaatinde deÄŸilim. Bunun hiç etkisi yoktur demiyorum. Olumsuz deÄŸerlendirilmesini doÄŸru bulmuyorum. Tabi ki 2002 yılında Türkiye toplamda 96 milyon tıbbi iÅŸlem yapıyordu. Bu ister devlet hastanesi, ister SSK ister polis. Ama Türkiye genelinde 115 bin hekimle biz 96 milyon tıbbi iÅŸlem yapıyorduk. Bugün 125 bin hekimle 300 milyon iÅŸlem yapıyoruz. Hastalar saÄŸlığa daha kolay ulaşıyor. Bunun tabi hiç eksik yönü yok, hiç açık yok diye iddia edersek yanlış olur. Bunları belirli periyotlarla nerelerde bir sıkıntımız var, bu süreç nelerde yanlışa gidiyor bunları dinamik bir ÅŸekilde detaylandırıp tedbirlerini alacağız.”

Ziyaretin sonunda AK Parti Bursa Ä°l BaÅŸkanı Sedat Yalçın, Bakan MüezzinoÄŸlu’na Ä°znik çinisi hediye etti.

Kaynak: www.ihlassondakika.com


Türkiye hastane gemi alacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder