26 Şubat 2013 Salı

Turkcell düğmeye bastı!

Turkcell, tasarım ve yazılımı bütünüyle Türk Mühendis ve tasarımcılara ait olacak ilk yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastı.

Türkiye’nin lider iletiÅŸim ve teknoloji ÅŸirketi Turkcell, T serisi akıllı telefonlarla yakaladığı baÅŸarının ardından yerli akıllı cep telefonu için düğmeye bastığını duyurdu. Türkiye telekomünikasyon sektörü açısından bir dönüm noktası niteliÄŸini taşıyan açıklama, Ä°spanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi kapsamında UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, Qualcomm Avrupa BaÅŸkanı Enrico Salvatori ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katıldığı basın toplantısında geldi.

“Gebze” kod adlı telefonun tasarım ve yazılımı tamamen Türk mühendislerin elinden çıkacak. Söz konusu telefon, Turkcell’e özel ara yüz, Türk kullanıcıların ihtiyaçlarına göre en son teknoloji ile özelleÅŸtirilmiÅŸ donanım ve zengin uygulama dünyası gibi özelliklere sahip olacak. Herkesin eriÅŸebileceÄŸi uygun fiyata sahip olacak telefonun 2013 yılı içinde tüketicilerle buluÅŸması planlanıyor. Turkcell’in 700 kiÅŸilik Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji tarafından geliÅŸtirilecek akıllı telefonun baÅŸta bölge ülkeleri olmak üzere ihracatı da hedefleniyor.

Basın toplantısında Turkcell ile dünyanın mobil teknoloji alanında lider firmalarından Qualcomm arasında cep telefonu, tablet bilgisayar ve makineler arası iletiÅŸim (M2M) cihazları geliÅŸtirilmesine yönelik ortak Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak üzere iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması da imzalandı. Turkcell, bu anlaÅŸmayla Qualcomm’un Ar-Ge lisansı verdiÄŸi dünyadaki sayılı operatörlerden biri oldu.

BAKAN YILDIRIM: “YERLÄ° ÃœRETÄ°M HEDEFÄ°NE BÄ°R ADIM DAHA YAKLAÅžTIK”

Basın toplantısında konuÅŸan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, “Ar-Ge, ülkeler için her zaman önemli bir konu baÅŸlığı olmuÅŸtur. Bilgi ve iletiÅŸim sektörüne özgü araÅŸtırma-geliÅŸtirme düzenlemesi çalışmaları 2012 yılında tamamlandı ve ÅŸu anda 2013 yılının ilk çeyreÄŸi için bilgi ve iletiÅŸim ile uzay havacılık sektörlerine yönelik yaklaşık 300 adet araÅŸtırma-geliÅŸtirme projesi baÅŸvurusu alınmış olup deÄŸerlendirmeler baÅŸlatılmıştır.

Ar-Ge faaliyetlerine verdiÄŸimiz önemden dolayı iÅŸletmecilere bir takım yükümlülükler de getirilmiÅŸtir. 3G iÅŸletmecilerine, ÅŸebeke yatırımlarının yüzde 40′ını Türkiye’de Ar-Ge merkezleri bulunan tedarikçilerden veya araÅŸtırma-geliÅŸtirme merkezlerine ilaveten teknik destek merkezleri ülkemizde bulunan tedarikçilerden ve yüzde 10′unu ise KOBÄ°’lerden tedarik etme zorunlulukları getirilmiÅŸtir. Bunun yanında Ar-Ge merkezlerinde en az 500 mühendis ya da Ar-Ge merkezinde 350 olmak üzere teknik destek merkezinde 150 mühendis istihdam edilmesi ÅŸartı getirilmiÅŸtir. Bu çalışmaları yaparken hedefimiz yerli bir ürün ortaya çıkarmak ve bir marka oluÅŸturmaktı.

Bu amaçla sektördeki yazılım ve donanım projelerini karşılıksız olarak desteklemekteyiz. Ar-Ge ve yerli katkı payı konusunda yaptığımız çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya baÅŸladık. Ãœlkemizde elektronik haberleÅŸme alanında yerli katkı payı ve araÅŸtırma-geliÅŸtirme faaliyetlerindeki bu artışlar bizi geleceÄŸe yönelik hedeflerimiz konusunda umutlandırmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Turkcell’in yerlisi. Bugün burada gerçekleÅŸtirilen etkinlikle belirlemiÅŸ olduÄŸumuz hedefe bir adım daha yaklaÅŸmış olmaktayız. Bu anlamda Turkcell’i kutluyor, emeÄŸi geçen ve geliÅŸtirme sürecinde katkısı olacak herkese teÅŸekkürlerimi sunarım” dedi.

CÄ°LÄ°V: “TÃœRKÄ°YE’NÄ°N TURKCELL’Ä°NE YERLÄ° AKILLI TELEFONUNA Ä°MZA ATMAK YAKIÅžIRDI”

Basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise şunları söyledi:

“Bilgiye eriÅŸimde fırsat eÅŸitliÄŸi hedefiyle sunduÄŸumuz T serisi akıllı telefonlar 750 binden fazla satarak büyük baÅŸarı yakaladı. Kısa bir süre önce de yine kendi adımızla ilk tabletimizi çıkardık. Ancak bütün bunlar bizim için yepyeni bir baÅŸlangıcın ilk adımlarıydı.

Bugün mobil iletiÅŸimin dünyasının kalbi sayılan Mobil Dünya Kongresi’nde yerli akıllı telefon için düğmeye bastığımızı açıklamaktan ve Turkcell için olduÄŸu kadar telekomünikasyon sektörümüz için de dönüm noktası niteliÄŸini taşıyan bu geliÅŸmeyi müjdelemekten büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin Turkcell’ine Türkiye’nin akıllı telefonuna imza atmak yakışırdı. ‘Gebze’ kod adını verdiÄŸimiz akıllı telefon ile öncülük yaparak sektörün diÄŸer oyuncularını da Türkiye’de üretime teÅŸvik etmek ve cari açığa pozitif katkı saÄŸlamak istiyoruz.

Uzun yıllardır insana ve altyapıya yaptığımız yatırımlar sayesinde teknolojiyi tüketen deÄŸil, üreten ülke olmak için gereken her ÅŸeye sahibiz. Her 1 milyon yerli akıllı telefon satışı ile yaklaşık 500 milyon TL’nin Türkiye’nin cebinde kalmasını saÄŸlamak mümkün. Sayın UlaÅŸtırma Bakanı’mız Binali Yıldırım ve Dünya devi Qualcomm’un bu heyecan verici yolculukta yanımızda olmasından ve verdikleri destekten dolayı teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz.”

“TEKNOLOJÄ° VE Ä°NOVASYON ODAÄžIYLA TURKCELL EN BAÅžARILI OPERATÖRLERDEN BÄ°RÄ°”

Qualcomm Avrupa BaÅŸkanı Enrico Salvatori de, sektörün iki lider ismi arasındaki anlaÅŸmanın sadece Türkiye için deÄŸil bölge ülkeleri için de önemli bir geliÅŸme olduÄŸuna dikkat çekti. Salvatori, “Bu anlaÅŸma çerçevesinde Turkcell, Qualcomm’un çipsetleri üzerindeki geliÅŸmiÅŸ özelliklerden yararlanabilecek, Türkiye’deki cep telefonu kullanıcılarına özel uygulamalar geliÅŸtirebilecek. Turkcell’in teknoloji ve inovasyon odaklı yapısına baktığımızda bu niteliklerin markanın baÅŸarısındaki ana faktörler olduÄŸunu görüyoruz” dedi.

“Gebze” her 1 milyon adet satışta cari açığı azaltma yolunda yaklaşık yarım milyar TL katkı yapacak. Turkcell Teknoloji’nin Gebze’deki 700 kiÅŸilik Ar-Ge üssü cihazın geliÅŸtirilmesinde kilit rol oynayacak. Kullanılacak Qualcomm çipi sayesinde bu cep telefonuna özel uygulamalar geliÅŸtirilebilecek. 2013 yılı içinde piyasaya çıkacak yerli cep, bölge ülkelerinde de satışa sunulacak. Turkcell, herkesin akıllı telefon kullanması için yerli telefonu çok uygun bir fiyata satacak.

Kaynak: www.kenthaber.com


Turkcell düğmeye bastı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder