26 Şubat 2013 Salı

Bir makam şoföründe aranan özellikler

Patronun en yakınındaki çalışanlardan olan makam ÅŸoförleri de iÅŸsiz kalabiliyor. Kayıtlı iÅŸsizler arasında yer alan 6 bin 288 makam ÅŸoförü iÅŸ bekliyor.Ä°ÅžKUR’a kayıtlı iÅŸsiz sayısı Ocak 2013 itibariyle 2 milyon 439 bin 885′e ulaÅŸtı. Ä°ÅŸ arayanlar arasında en geniÅŸ grubu nitelik gerektirmeyen mesleklerdekiler oluÅŸturuyor. Bunun yanında iÅŸsizlerin yoÄŸunlaÅŸtığı bazı meslekler dikkati çekiyor. Bu mesleklerden biri de makam ÅŸoförlüğü.

Kayıtlı iÅŸsizler arasında 6 bin 288 makam ÅŸoförü bulunuyor. Bu kiÅŸilerin 4′ü henüz 15-19 yaÅŸ aralığında yer alıyor. Ä°ÅŸsiz makam ÅŸoförlerinin 678′i 20-24, bin 258′i 25-29, bin 314′ü 30-34, bin 135′i 35-39, 878′i 40-44, 707′si 45-49, 204′ü 50-54, 86′sı 55-59 yaÅŸlarında bulunuyor. Makam ÅŸoförü adaylarının 24′ü de 60 ve üstü yaÅŸlarda.

-Kapıyı aç, emniyet kemerlerini kontrol et-

Türk Meslekler Sözlüğü’ndeki tanıma göre, makam ÅŸoförlüğü için en düşük eÄŸitim düzeyinin ilköğretim olması gerekiyor.

Makam şoförünün görevleri arasında, aracın genel kontrollerini yapmak, transfer edilecek kişi/kişileri karşılamak, aracın kapısını açmak, iniş binişlerde yardımcı olmak, bagajları almak, gidilecek yer, yol konusunda bilgi edinmek, uygun park yerlerinde beklemek, emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığını kontrol etmek, hız sınırlarına ve trafik kurallarına uymak, aracın temiz ve düzenli olmasını sağlamak bulunuyor.

Makam şoförlerinin, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak bu görevlerini yerine getirmesi gerekiyor.

-’Åžoförüm erkek olsun’-

Makam şoförü arayanların verdikleri iş ilanlarında adaylarda aradıkları özellikler ise oldukça detaylı.

Ä°lanlarda adaylarda aranan özelliklere bakıldığında ideal makam ÅŸoförü, ’30-40 yaÅŸ aralığında, en az lise mezunu, dış görünümüne özen gösteren erkek’ olarak tanımlanıyor.

Makam şoförü ilanlarının en büyük ortak özelliği, aranan kişi tercihin erkeklerden yana kullanılması. İlan sahipleri makam şoförü olarak askerliğini yapmış erkeklerle çalışmak istiyor.

İlanlarda öne çıkan bir diğer konu da deneyim. Makam şoförü arayanlar çalışmak istedikleri kişinin 3-5 yıl deneyimli olmasını bekliyor. Adaylarda aranan yaş aralığı da 30-40 arasında yoğunlaşıyor.

İşverenler ayrıca makam şoförü koltuğuna oturacak kişinin en az lise mezunu olmasını tercih ediyor.

-Åžoförlüğün dışında…-

Makam şoförü ilanlarında adaylarda aranan diğer özelliklerden bazıları şöyle:

-Şehir dışı yolculuk engeli olmasın

-Orta düzeyde İngilizce bilsin

-Dinamik, dakik, titiz, sorumluluk sahibi ve güvenilir olsun

-Esnek çalışma saatlerine uyum göstersin

-İnsan ilişkilerinde başarılı ve iletişim becerisi yüksek olsun

-Diksiyonu düzgün olsun

-Kişisel bakımına özen göstersin

-İletişim ve temsil yeteneği çok güçlü olsun

-Sigara kullanmasın

-Ev ile ilgili teknik işlerde de yardımcı olsun

-Giyimine ve dış görünüşüne özen göstersin

-Ofiste bulunduğu sürelerde ofis işlerine destek versin


Bir makam şoföründe aranan özellikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder