26 Şubat 2013 Salı

Türk mühendislerden ilk akıllı cep

Turkcell, yeni akıllı cep telefonu üretmek için “Gebze” adını verdiÄŸi projeyi basına tanıttı

Mobil sektörünün dünya devlerinin buluÅŸtuÄŸu Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) fırsat bilerek yeni bir projesini tanıtan Turkcell, “Gebze” adı verilen proje kapsamında üretime 2013 yılının sonundan itibaren, ilk olarak yurtdışında daha sonra Türkiye’de baÅŸlanacağını açıkladı.

Barcelona’daki bir otelde yapılan tanıtımda konuÅŸan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, akıllı cep telefonunun üretiminde ABD ÅŸirketi Qualcomm ile ortaklık yapıldığını belirtse de, Türk mühendislerinin bu projedeki tasarım ve yazılım da baÅŸaktör olduÄŸunu vurguladı.

Ciliv, “Projenin adı: Gebze. Çünkü Gebze’deki AR-GE binamızda çalışan Türk mühendisler baÅŸ tasarımcı ve bu ürünün sorumluları” dedi. Gebze’nin Qualcomm’un çipsetini kullanacağını belirten Ciliv, “Turkcell elektronik üretim iÅŸine girmiyor. Bunu Türkiye’deki ortaklarımızla yapacağız” ifadelerini kullandı.

Turkcell olarak ilk cep telefonlarını 2010 yılında T10 ile piyasaya sunduklarını ancak bu telefonların Çin’den alınıp üzerlerine Turkcell markası konulmasından ibaret olduÄŸunu anlatan Ciliv, Turkcell’in T10, T20, T11, T21 ve T30 telefonlarının bugüne kadar toplam 750 bin adet satıldığını kaydetti.

“Urfa’da Oxford vardı da mı gitmedik- söylemini kaldırmak için teknoloji çok önemli” ÅŸeklinde konuÅŸan Ciliv, “Akıllı telefonların sadece zenginlerin kullandığı bir telefon olmasını istemiyoruz” diye ekledi.

Akıllı telefonların Türkiye’deki geliÅŸiminin dünyadakinden daha büyük olduÄŸunu kaydeden Ciliv, ÅŸu bilgileri verdi: “Mevcut durumda dünyada 6,8 milyar SIM kartı var ve yakında bu sayı dünya nüfusunu geçecek, tarih deÄŸiÅŸiyor. Türkiye’de 2012 yılında 2 milyon adet bilgisayar satılırken, 6 milyon adet akıllı telefon satıldı. Dünya ortalamasında iki kat olan bu fark Türkiye’de 3 kat.”

Tanıtımda, Turkcell’in üreteceÄŸi yeni akıllı cep telefonlarının ne zaman piyasaya sürüleceÄŸi ve fiyatlarının ne olacağı ile ilgili bilgi verilmedi.


Türk mühendislerden ilk akıllı cep

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder