24 Şubat 2013 Pazar

Mevlânâ ile iletişim dersi

Mevlânâ ile iletişim dersi veren Erdoğan, okuduğu ayetle Arap dünyasına mesajlar iletti.

BÃœYÃœK HATADIR

‘Ey iman edenler neden yapmadıklarınızı söylüyorsunuz. Allah katında yapmadıklarınızı söylemeniz büyük suçtur’. Yapmadığınızı söylemek, söylediÄŸinizi de yapmamak bizim anlayışımızla, bizim dünyamızda en büyük hatalardan biridir. Öyle olmalıdır. Suriye’de her gün masum yavrular, masum kadınlar, masum yaÅŸlı insanlar toplu olarak katledilirken biz susanlardan olmayacağız. Kendi öz halkına karşı acımasızca katliamlar yapıp ama kendi topraklarına iÅŸgal edenlere karşı dilsiz, sesiz, tepkisiz kalan Suriye’nin zalim diktatörü, yani dilsiz ÅŸeytanı karşısında susmayacağız. Somali’deki açlık, Myanmar’daki yoksulluk, Afganistan sefaleti, Irak’taki nifak karşısında biz dilini yutanlardan olmadık, olmayacağız.

Erdoğan:Bir kadına böyle davranılır mı?

GÖRMEYEN AMADIR

Filistin’i Gazze’yi, alevler içinde Kudüs’ü görmeyen, görmezden gelen göz âmâdır. Suriye’de her gün oluk oluk akan kanı söylemeyen dil kelimesizdir, cümlesizdir, ifadesizdir. YoksulluÄŸa, yoksun, dünya üzerindeki her türlü adaletsizliÄŸe etnik köken ayrımı yapmadan, din, dil, ırk mezhep ayrımı yapmadan, ulaÅŸamayan her iletiÅŸim yarımdır, eksiktir. Yalan üzerine bir istikbal hiç inÅŸa edilemez. Elimizden ve kulaklarımızdan ayırmadığımız cep telefonlarını sadece sesi taşıyor ama samimiyet, muhabbet taÅŸmıyorsa bir iletiÅŸim aracı olamaz, oyuncaktan öteye geçemez.

KALPLE İLETİŞİM

Ä°letiÅŸim sadece araçlarla deÄŸil, dil ile deÄŸil kalp ile yapılan, böyle yapılması gereken faaliyettir. Yani gönülle yapılması gereken bir faaliyettir. 13. yüzyılda yaÅŸamış Mevlânâ’nın bir sözünü vurgulamak istiyorum; ‘Kalbi ve sözü yani özü ve sözü bir olmayan insanın 100 tane dili olsa bile o yine de dilsizdir.’ Söz kulaktan kulaÄŸa deÄŸil, kalpten kalbe, gönülden gönüle yol alırsa ancak o zaman iletiÅŸimdir. Kalbindekini dil ile ikrar etmeyen kiÅŸi ya da dilindekini kalbine götürmeyen kiÅŸi karşısındankine yakın gibi görünse de aslında çok ama çok uzaktır.

Siz de yapın

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Ä°slam Medeniyeti Müzesi’ni gezerken, Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan Selimiye Camisi’nin maketi ile karşılaÅŸtı. Maketin sergilenmesinden duyduÄŸu memnuniyeti dile getiren ErdoÄŸan, beraberindeki Arap yetkililere, “Maketi deÄŸil gerçeÄŸini yapsanıza” önerisinde bulundu. ErdoÄŸan müze çıkışında, “Müzede ortak medeniyetimizin de birçok eserini görmenin mutluluÄŸu içindeyim. Bu camilerin benzerlerinin Åžarjah’a yapılmasını akÅŸam yemeÄŸinde bir araya geleceÄŸim Emir El-Kasımi’ye soracağım” dedi.


Mevlânâ ile iletişim dersi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder