24 Şubat 2013 Pazar

Türkiye ekonomisi için korkutan uyarı

Analistler “Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor” söylemenin bozulacağını söylüyor.

Türkiye’nin önemli ekonomistlerine göre, sıkıntı 2014′te daha çok hissedilecek.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre “Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor” söylemlerine karşın, borçlanma oranlarının büyümesiyle 2014′te ülkemizin ekonomik sıkıntıyı daha fazla hissedeceÄŸi belirtiliyor. Ä°ÅŸsizlikteki artışın yanı sıra yabancı sermayenin getirdiÄŸinden fazla götürdüğünü belirten ekonomistler, Türkiye’nin krizi derinden yaÅŸadığını vurguluyor.

Emekli Ankara Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Türkiye’de kriz tohumunun yeÅŸerdiÄŸini, büyüme hızı düşmesine karşın cari açığın azalmadığını söyledi. Uygulanan politikalarla Türkiye’nin dış kaynaÄŸa bağımlı olduÄŸunu belirten Kuruç, “Dış kaynak giriÅŸine baÄŸlı olan zincir kırıldığı zaman kriz ve sıkıntı ortaya çıkacak. Ä°lk olarak iÅŸ dünyası bu sıkıntıyı hissedecek. Bu durum 2013 sonu ve 2014′te daha net ortaya çıkacak. Åžu anda sıkıntı bankalara yansımadı. Åžirketlerin borçluluÄŸu büyüdükçe bu durum bankalara yansıyacak ve sıkıntıya girecekler. ” dedi.

Dolaylı vergilerle halkın cebinden alınanların sınıra geldiÄŸini, tek kaynak olarak özelleÅŸtirmelerin görüldüğünü belirten Kuruç, “Birkaç yıldır Türkiye’de kriz tohumu var. Tüketici kredilerinin artması, halkın gelecekteki gelirlerine ait ödeme vaadi kriz tohumunu yeÅŸertiyor. Halkın bütçesindeki deliÄŸin büyümesi ve ödeyememe ihtimali bankaları sıkıntıya sokacaktır” diye konuÅŸtu.

Durgunluk sürecek…

YaÅŸar Ãœniversitesi Ekonomi Bölüm BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Umut Halaç da, ülkenin durgunluk sürecinde olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları söyledi: “Yüzde 8 büyümeden yüzde 2′lere indik. Bu tüm dünya yavaÅŸladığı için göze batmıyor. Ancak asıl olan dünyadaki kriz bittiÄŸinde biz nerede konumlanacağız? Türkiye hâlâ 16-17. sıraları hedefliyor. Krizler fırsattır deniyor. Herkes yavaÅŸlamışken daha hızlı depar atmak, alternatif üretim süreçleri yaratmalısın. 2013′te kriz olmayacağını düşünüyorum ama durgunluk sürecinin içindeyiz.”

YaÅŸar Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi Dekanı, gazetemiz yazarı Prof. Dr. Erinç Yeldan, Türkiye’nin ÅŸu an krizi derinden yaÅŸadığını söyledi. Ãœlkede krizin yüksek iÅŸsizlik, dış açık olarak kendini gösterdiÄŸini, uzun süreli durgunluk yaÅŸandığına dikkat çeken Yeldan, “Yüzde 2 düzeyinde, uzun süreye yayılmış bir büyüme bizim kriz konjonktürü içinde olduÄŸumuzu gösteriyor. 2001 krizinin tersine durgunluk ve yavaÅŸ büyüme olarak kendini gösteriyor” dedi.

Ãœlkemizde kalıcı olmayan sıcak döviz giriÅŸleriyle büyük istikrarsızlık ve belirsizlik unsurları bulunduÄŸunu vurgulayan Yeldan, “Türkiye’de kısa yoldan, spekülatif büyüme yaÅŸatılıyor. Türkiye dışarının montaj ve taÅŸeron sanayisi olmaya yönelik program izliyor. Bunlar düşük katma deÄŸer yaratıyor” diye konuÅŸtu.

Emekli Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav da, Türkiye ekonomisini kendi iç mekanizmasını kullanarak oluşan riskleri ortadan kaldıracak güce sahip olmadığını söyledi.

Cari açık sorununun kronikleÅŸtiÄŸini ve artma eÄŸilimde olduÄŸunu belirten Boratav, “Bu sorun çözülmeden sıcak ve dış kaynak giriÅŸlerine bağımlılık sürecek. 2013 sonlarına doÄŸru canlanma belirtileri görülebilir ama sonrasının ne olacağı hiç belli deÄŸil çünkü dış dünya soru iÅŸaretleriyle dolu” dedi.


Türkiye ekonomisi için korkutan uyarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder