26 Şubat 2013 Salı

Enflasyon düşecek

Merkez Bankası PPK toplantı özetinde, “Kurul, son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artışlara raÄŸmen enflasyondaki düşüşün süreceÄŸini tahmin etmektedir” denildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK), 19 Åžubat tarihli toplantısına iliÅŸkin yayımladığı 26 Åžubat tarihli toplantı özetinde yer alan enflasyon geliÅŸmeleri baÅŸlıklı bölümde ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,65 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7,31′e yükseldiÄŸi hatırlatılarak, ‘Bu geliÅŸmede, bir önceki PPK Toplantı Özeti’nde de dikkat çekildiÄŸi üzere, tütün ürünlerindeki vergi düzenlemesi ile iÅŸlenmemiÅŸ gıda fiyatlarındaki artış belirleyici olmuÅŸtur. Bu dönemde söz konusu grupların yıllık enflasyona olan katkıları Aralık ayına kıyasla 1,5 puan yükselmiÅŸtir. Öte yandan, temel enflasyon göstergeleri ve hizmet fiyatları göreli olarak ılımlı seyrini korumuÅŸtur’ ifadelerine yer verildi.

Temel mal grubu enflasyonun Ocak ayında sınırlı bir düşüş gösterdiği kaydedilen özette şunlar belirtildi:

‘Giyim grubunda sezon indirimlerinin son iki ayda önceki yıla kıyasla daha sınırlı olması nedeniyle yıllık fiyat artış oranı yükselirken giyim dışındaki alt kalemlerde yıllık enflasyon gerilemeye devam etmiÅŸtir. Sonuç olarak Kurul, temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruyacağını ve son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artışlara raÄŸmen enflasyondaki düşüşün süreceÄŸini tahmin etmektedir.’

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtti. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerin dikkatle takip edileceği ve Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı bildirildi.

Özette, küresel dengesizlikler karşısında ekonominin dayanıklılığının koruması açısından maliye ve finansal sektör politikalarındaki temkinli duruşun sürdürülmesinin kritik önem taşıdığı ifade edildi.

Kaynak: yenisafak.com.tr


Enflasyon düşecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder