30 Nisan 2013 Salı

Taksim'e giriş yasağı

GeçtiÄŸimi yıl ÅŸenlik havasında geçen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl yine yasaklandı. Ä°stanbul Valisi Taksim’de kesinlikle böyle bir toplanmaya i in vermeyeceklerini açıkladı. Sendikalar ise bu toplantının hakları olduÄŸunu açıklayarak 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını açıkladı.


Konfederasyonların bu yılki 1 Mayıs gösterisinde konuk edeceÄŸi Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’a bir mektup yollayarak, “polis baskısına” ÅŸahit olmak istemediklerini belirtti.


POLÄ°S YOLLARI KAPATTI


Resmi tatil olan 1 Mayıs’ta, Ä°stanbul’un merke inde toplu taşıma neredeyse tamamen durdu ve çok sayıda yol trafiÄŸe kapatıldı.


1 MAYIS NEDENİYLE KAPATILAN YOLLAR İÇİN TIKLAYIN


Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs günü Taksim, ÅžiÅŸli, BeÅŸiktaÅŸ, Mecidiyeköy, Dolapdere ve Tarlabaşı bölgelerindeki yollar trafiÄŸe kapalıldı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına vapur ve deni otobüsü seferleri iptal edildi, metrobüs seferleri de 05.00′ten itibaren yapılmıyor. Ayrıca, metronun ÅžiÅŸhane-Levent istasyonları arasındaki kesiminde de seferler 06.00 itibarıyla durduruldu.


MARJİNAL GRUPLARA SERT ÖNLEM


Polisin, Taksim’e çıkmak isteyenlere karşı gerekli önlemleri aldığını belirten Mutlu, “BeÅŸiktaÅŸ, Mecidiyeköy ve Taksim civarında çok yoÄŸun güvenlik tedbiri almak suretiyle miting alanına geliÅŸlerin tamamını durduracağı . Güvenlikli bir alan olmadığı için müsaade etmeyeceÄŸi ” dedi.


Mutlu, “marjinal gruplara” karşı her tedbiri alan polisin “ihtiyaç olduÄŸunda güç kullanımını kararlı bir ÅŸekilde yerine getireceÄŸini” de sö lerine ekledi.


SENDÄ°KALAR KARARLI


DÄ°SK, KESK, Türk-Ä°ÅŸ ve Türk Tabipleri BirliÄŸi’nin oluÅŸturduÄŸu “1 Mayıs Tertip Komitesi”, Hak-Ä°ÅŸ ve mühendis-mimar odalarının desteÄŸiyle, 1 Mayıs’ta tıklayın Taksim’e çaÄŸrılarını yineledi.


“1977 yılında Taksim’de hayatını kaybeden 36 kiÅŸiyi anmak için 1 Mayıs’ı burada kutlamak istediklerini” vurgulayan DÄ°SK Genel BaÅŸkanı Kani Beko, şöyle konuÅŸtu: “Türkiye’de barış konuÅŸulurken, barışla ilgili çalışmalar yapılırken, kalıcı barışı tesis etmek için birçok insanımı kollarını sıvamışken kesinlikle Taksim alanında çatışma istemiyoru . Ä°stanbul sokaklarında çatışma istemiyoru . Bi işçiler olarak; birlik, dayanışma, mücadele gününde hakkımı olan Taksim alanında 1 Mayıs kutlamalarını yapmak istiyoru .”


1 MAYIS İÇİN ÖNEMLİ MİSAFİR


Beko ayrıca, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow’un da Taksim’deki kutlamaya katılacağını hatırlattı.


Burrow’un, 156 ülkeden 175 milyon işçiyi temsil eden ITUC’un geleneksel 1 Mayıs açıklamasını Taksim’de yapması planlanmıştı.


Türkiye BaÅŸbakanı Tayyip ErdoÄŸan’a bir mektup gönderen Burrow, uluslararası sendikal hareketin gö ünün Türkiye’de olacağına dikkat çekerek, “polis baskısına ÅŸahit olmak istemediklerini” belirtti.



Taksim'e giriş yasağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder