30 Nisan 2013 Salı

Başbakan üç beş kaşık diyor ama...

BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın üç beÅŸ kaşık dediÄŸi Marmaray ka ısıyla ortaya çıkan Yenikapı limanı Dünyanın bilinen en eski ve en büyük limanı.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın üç beÅŸ kaşık yü ünden dört yıl kaybettik dediÄŸi Marmaray gü ergahı ü erinde Yenikapı’da yapılan ka ılarda bulunanlar Neolitik çaÄŸ (Cilalı TaÅŸ Devri) insanı ve yaÅŸam tar ı ile ilgili bugüne kadar bulunan en deÄŸerli kalıntılar olduÄŸu bilim insanlarınca istisnası kabul ediliyor.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın üç beÅŸ kaşık dediÄŸi kalıntılar arasında insanlık tarihinde ilkler yaÅŸandı. Dünyanın bilinen en büyük gemi limanı yerin 12 metre altında bu ka ı sayesinde bulundu.


Yenikapı ka ısı sayesinde bulunan 36 gemiden oluşan gemi filosu ise dünya literatüründe bir ilk. Hem buluntuların sayısının çokluğu hem dokuların bo ulmadan kalmış olması büyük bir şans.


Yü yıllar boyunca kullanılmaya devam eden Yenikapı limanının büyüklüğü ve tarihi hakkında bilgi vermesi açısından önemli. Bilim insanları ve arkeologlar, Constantinopolis’in Theodosius Limanı’nın, bu antik kentin 4 ile 7. yü yılın baÅŸlarındaki en büyük ticari ulaşım merke i olduÄŸunu belirtiyorlar.


BaÅŸbakan ErdoÄŸan bundan iki yıl önce de arkeolojik buluntulara “Sürekli yok arkeolojik ÅŸey, yok çömlek çıktı, yok ÅŸu çıktı bu çıktı ile önümü e engeller koydular.” ÅŸeklinde “tepkisini” dile getirmesinden sonra ba ı ka ı alanları, yapılan çalışmalar “yeterli” görülerek kapatıldı. Bilim insanları “hükümetin baskısı”nı dile getirirken bu ses medyada yankı bulmadı.


Bi ans Dönemi’ne ait, 13. yü yıla tarihlenmiÅŸ kilise kalıntısının, proje bitiminde tekrar kurulmak ü ere duvarları kesilerek kaldırıldığı verilen bilgiler arasında.






Yenikapı ka ılarında Neolitik ÇaÄŸ’dan baÅŸlayıp, kesintisi olarak günümü e kadar ulaÅŸan ve kent tarihine ışık tutan 35 bin eser olduÄŸu Arkeoloji Mü esinin internet sitesinde belirtildi.


Yenikapı’daki ka ırlarda ortaya çıkan hayvan kalıntılarının bir mü ede sergileneceÄŸi belirtiliyor.


Neolitik ÇaÄŸ’dan kalma yemek kalıntıları, dönemin insanının ne yediÄŸini veya hangi gıda maddelerinin ticaretinin yapıldığını ortaya çıkarması açısından eÅŸsi enginlikte bir ha ine.


Åžu an protokolü yenilendiÄŸi için durdurulmuÅŸ olan Yenikapı ka ılarının yeniden baÅŸlamasının beklendiÄŸi bir dönemde ErdoÄŸan’ın yeniden “3-5 çanak çömlek” diyerek dillendirdiÄŸi olay nedeniyle ka ıya verdiÄŸi önemi belli etti.


Kültür Bakanlığı’nın yaklaşık 10 yıldır yürüttüğü ve 60 bin metrekarelik bir alana yayılan ka ılarda ortaya çıkarılanlar, Ä°stanbul’un yerleÅŸik yaÅŸama geçiÅŸ tarihini bir kere daha teyit ediyor.


Arkeologlar DerneÄŸi Ä°stanbul BaÅŸkanı ve Ä°stanbul Ãœniversitesi Prehistorya Bölümü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, buluntular sayesinde elimi e geçen yeni bilgileri anlatıyor: “Ä°stanbul’daki yerleÅŸik hayatın bugünden 8500 yıl öncesine dayandığını Yenikapı ka ıları bir ke daha kuvvetli bir ÅŸekilde teyit etmiÅŸ oldu. 50′li yıllarda Fikirtepe, 80′li yıllarda Pendik’te yapılan ka ılarda yerleÅŸimin bu kadar eskiye dayandığını biliyorduk ama Yenikapı bi e bunu bir kere daha gösterdi. Bu gemiler sayesinde, Ä°stanbul’un dünya ticaret sistemi içindeki yerini, ticareti yapılan nesneleri bilme ÅŸansımı oldu” dedi.



Başbakan üç beş kaşık diyor ama...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder