28 Nisan 2013 Pazar

İnternetten program indirirken dikkat!

Emniyet internetten program indirilen sitelere karşı uyardı.


Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, program indirmek için üye olunan sitelerin, vatandaşlara sürpri borç çıkarabildiğini açıkladı.


Siber suçlar polisi, halk arasında ‘google veya arama motorlarında ilk sırada çıkan site güvenlidir’ anlayışının da yanlış olduÄŸunu, dolandırıcıların ilk yaptığı iÅŸin; arama motorlarına kendi sitelerini tanıttırmak ve belirledikleri kelimeler arandığında ilk sırada çıkmalarını saÄŸlamak olduÄŸunu hatırlatıyor.


Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı, vatandaÅŸlardan gelen soruları cevaplandırdı. “Dosya, program indirme sitelerine üye oldum, kısa bir süre sonra üye olduÄŸum siteden gelen e-posta ile ücret talep edildi ne yapabilirim?” sorusunu cevaplandıran Daire BaÅŸkanlığı, bu tür sitelere üye olurken, kabul edilen üyelik sö leÅŸmesinin dikkatlice okunması gerektiÄŸine vurgu yapıldı. Birçok kiÅŸinin dikkat etmeden kabul ettiÄŸi bu sö leÅŸmelerde, üyelik ücreti ile ilgili ba ı maddeler bulunduÄŸunun dile getirildiÄŸi açıklamada, “Bu tür siteler bu durumu lehlerine kullanarak ka anç elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Böyle durumlar ile karşılaşılması durumunda sö konusu internet sitesinin merke i yurt içinde bulunuyorsa Tüketici Hakem Heyeti’ne, eÄŸer ÅŸirket merke i yurt dışında ise savcılığa veya kolluÄŸa bi at baÅŸvurulması gerekmektedir.” denildi.


İLK ÇIKAN SİTE HER AMAN GÜVENLİ OLMAYABİLİR


Bir vatandaşın, ‘Sanal ortamda alışveriÅŸ yaparken, siber suçlara emin ha ırlayan en sık yapılan hatalar neler? Hangi tavsiyelerde bulunursunu ?’ yönündeki sorusunu da cevaplandırdı. ‘Google’ ve ben eri arama motorlarında ilk sıralarda çıkan sitelerin güvenli olduÄŸu kanaatinin yanlış olduÄŸunun vurgulandığı açıklamada, ÅŸu ifadelere yer verildi:


“Dolandırıcıların ilk yaptığı iÅŸ, arama motorlarına kendi sitelerini tanıttırmak ve belirledikleri kelimeler arandığında ilk sırada çıkmalarını saÄŸlamaktır. Bunun için güvenli olduÄŸunu bildiÄŸini sitenin tam adresini adres çubuÄŸuna ya arak baÄŸlanmalısını . Ãœlkemi de faaliyet gösteren firmalara ait e-ticaret sitelerinde alışveriÅŸ iÅŸlemleri standart olup iÅŸlemlerde yalnı ca ‘Kredi kartı 16 haneli rakam grubu, son kullanma tarihi, arka tarafında bulunan CVV kodu, 3D güvenlik kodu giriÅŸi’ gibi bilgiler istenmektedir. Bu bilgiler dışındaki diÄŸer bilgilerin istenmesinden şüphelenerek ihbar yapmalısını . 3D Güvenlik Kodu, internet ü erinden kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışveriÅŸ iÅŸlemlerinin güvenliÄŸinin artırılması için geliÅŸtirilmiÅŸ bir sistemdir. 3D Güvenlik kodu almak için kart sahibi, kartını internet bankacılığı kanalıyla bankasına kaydettirir. Kartına baÄŸlı farklı bir ÅŸifre ve bir güvenlik soru – cevabı daha tanımlar. Kart sahibi, sanal iÅŸ yerinde alışveriÅŸ yaparken bu ikincil ÅŸifre ayrıca sorulur. Kart sahibi ÅŸifresini girerek iÅŸlemi onaylar, ÅŸifre banka tarafından doÄŸrulanınca iÅŸlem tamamlanır. 3D Güvenlik Kodu sayesinde kart bilgilerini baÅŸkalarının eline geçse bile, 3D ÅŸifresi ve güvenlik soru-cevabı bilinmediÄŸi için sisteme dahil üye iÅŸ yerlerinde harcama yapılama . AlışveriÅŸler, anlaÅŸmalı ve güvenilir e-ticaret sitelerinin, eÄŸer varsa sanal klavye, ÅŸifre SMS hi metleri, tek kullanımlık ÅŸifreler, deÄŸiÅŸen klavyeler gibi güvenlik adımlarının kullanılması suretiyle gerçekleÅŸtirilmelidir.”


GÜVENLİK GÜÇLERİ SADECE DAVET AMACIYLA VATANDAŞI ARAR


Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, son amanlarda artış gösteren telefon dolandırıcılık olaylarına karşı da vatandaşları uyardı. Cep telefonu ile arayarak kendilerini polis, savcı, bankacı ya da diğer kamu görevlisi olarak tanıtan şahıslara itibar edilmemesinin istenildiği açıklamada, şöyle denildi:


“Si lerden talep edilen kimlik ve kredi kartı bilgilerini ne suretle olursa olsun paylaÅŸmamalısını . Bankalar tarafından gönderilen SMS’leri üçüncü ÅŸahıslar ile paylaÅŸmamalı, gelen SMS içeriÄŸini teyit etmek için bankalar ile görüşmelisini . Si ler, güvenlik güçleri tarafından sadece davet amacı ile aranmaktasını , kredi kartı ve kimlik bilgilerini in talep edilmediÄŸini unutmayını . Dolandırıcılar gün geçtikçe farklı yöntemler kullanmaktadırlar. Bu da yeni bir dolandırıcılık türüdür. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire BaÅŸkanlığımı ın böyle bir uygulaması yoktur. Ä°llerde bulunan Siber Suçlarla Mücadele Åžube Müdürlüklerimi le irtibata geçilmesi ya da cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Polise veya savcılığa gitmek istememeni durumunda bilgisayarını a format atmanı ya da güncel bir anti virüs programı ile bilgisayarını ı temi lemeni gerekmektedir.”


Bu arada, geçtiÄŸimi aylarda, İçiÅŸleri Bakanlığı tarafından BiliÅŸim Suçlarıyla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı’nın ismi, Siber Suçlarla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı olarak deÄŸiÅŸmiÅŸti.



Ä°nternetten program indirirken dikkat!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder