30 Nisan 2013 Salı

3 yaşındaki çocuğa nefes borusu nakledildi

ABD’de gerçekleÅŸtirilen ameliyatta, kök hücre yöntemiyle geliÅŸtirilen nefes borusu, 3 yaşındaki çocuÄŸa nakledildi.


Ä°sveç haber ajansı TT’de yer alan habere göre, geçen yıl Ä°sveç’te Türk kı ı YeÅŸim Çetir’e nefes borusu nakli yapan Prof. Dr. Paolo Macchiarini’nin başında bulunduÄŸu ekip, bu ke Güney Koreli 3 yaşındaki Hannah Warren’a, kök hücre yöntemiyle nefes borusu nakli yaptı.


Warren’nin doÄŸuÅŸtan çok dar olan ve geliÅŸmeyen nefes borusu nedeniyle nedeniyle doÄŸumundan itibaren hastanede kaldığı kaydedilen haberde, çocuÄŸun tedavisi için ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan hastaneye sevk edildiÄŸi belirtildi


Dünyada nefes borusu nakli konusunda önemli cerrahlardan biri kabul edilen, Ä°sveç Karolinska Ãœniversitesinde görevli Prof. Dr. Paolo Macchiarini’nin muayene ettiÄŸi Warren’e,kendi kök hücresinden nefes borusu geliÅŸtirilmesine karar verildi.


Macchiarini’nin baÅŸkanlığındaki bir ekip tarafından bebeÄŸin kök hücresinden geliÅŸtirilen yeni nefes borusu, 9 saat süren ameliyat ile nakledildi. Ameliyattan sonra bebeÄŸin, yardım olmadan nefes almada, yemek yemede ve yutkunmada orluk çektiÄŸi ancak bir süre sonra bunları da öğrendiÄŸi kaydedildi.






ÇocuÄŸun ameliyatı olmaması halinde, 6 yaşına kadar hayatını kaybedeceÄŸini ifade eden Macchiarini, tedavinin  ABD’deki hastanede sürdüğünü ve durumunun dü elmeye baÅŸladığını bildirdi.


-Türk kı ı YeÅŸim’in tedavisi devam ediyor -


Ãœniversite öğrencisi YeÅŸim Çetir (23) de Ä°stanbul’daki ameliyatı sırasında boÄŸa ına takılan oksijen hortumlarının ucundaki metal parçacığın nefes borusuna arar vermesi nedeniyle baÅŸlayan rahatsı lığı yü ünden, SGK tarafından Ä°sveç’teki Karolinska Ãœniversitesine sevk edilmiÅŸti.


Ä°sveç’teki tetkiklerinin ardından YeÅŸim Çetir’e de Prof. Dr. Paolo Macchiarini tarafından kök hücre yöntemiyle yeni nefes borusu nakli yapılmasına karar verilmiÅŸ, Çetir’den alınarak ABD’deki laboratuvara gönderilen kök hücreden, laboratuvar ortamında yeni nefes borusu geliÅŸtirilmiÅŸti. 2012 AÄŸustos ayında Karolinska Ãœniversitesinde Prof. Dr. Paolo Macchiarini tarafından gerçekleÅŸtirilen ameliyatla YeÅŸim Çetir’e yeni nefes borusu nakli yapılmıştı.


Öte yandan Çetir’in tedavisi, Ä°sveç’teki hastanede devam ediyor.


 


No tags for this post.
3 yaşındaki çocuğa nefes borusu nakledildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder