28 Nisan 2013 Pazar

İşte CIA'nın gizli 'Kürdistan' raporu

Amerikan Merke i Haber Alma Örgütü CIA’nın 1948 yılına ait Kürt A ınlık Sorunu baÅŸlıklı 17 sayfalık bir raporu var. Ä°ÅŸte kısa bir süre önce “gi lilik derecesi” kaldırılan belgelerin detayları…


Yurt Ga etesi Washington temsilcisi Yılma Polat, CIA’nın 1948 yılındaki Kürt A ınlık Sorunu baÅŸlıklı 17 sayfalık bir raporuna ulaÅŸtı.


Raporda, “Türkiye’nin GüneydoÄŸusu Ä°ran’ın ku eybatısı, Irak’ın ku eyi ve Suriye’nin ku eyini” kapsayan “Kürdistan” baÅŸlıklı bir harita da yer alıyor.


Türkiye’de 1945 sayımında nüfusun 18 milyon 871 bin 203 olduÄŸu belirtiliyor, Kürt nüfusu bir buçuk milyon olarak gösteriliyor.


İşte ya ının tamamı:


Amerikan Merke i Haber Alma Örgütü CIA’nın 1948 yılına ait Kürt A ınlık Sorunu baÅŸlıklı 17 sayfalık bir raporu var.


Raporun, Beya Saray, DışiÅŸleri, Pentagon, tüm kuvvet komutanlıkları ve Enerji Bakanlığı’nın istihbarat birimlerine gönderildiÄŸi belirtiliyor..


Raporun bir süre önce gi lilik derecesi kaldırıldı. CIA’nın 65 yıl önce bölgedeki Kürt sorununa bakışı konusunda önemli bilgiler var. Bugünkü geliÅŸmeler konusunda fikir vermesi açısından önemli.


Raporda, Türkiye’nin GüneydoÄŸusu Ä°ran’ın ku eybatısı, Irak’ın ku eyi ve Suriye’nin ku eyini kapsayan Kürdistan baÅŸlıklı bir harita da yer alıyor.


Bölgenin tarihi anlatılırken yaklaşık 150 bin metrekarelik toprak parçasında hiçbir aman bağımsı bir devlet olmadığına deÄŸinilen raporda, toplam yaklaşık 3 milyon Kürt’ün yaÅŸadığı bölgeler birleÅŸtirilerek devletmiÅŸ gibi harita halinde sunulmuÅŸ.


Türkiye’nin Sovyetler BirliÄŸi sınırından Kars, Er urum, Er incan, Malatya, MaraÅŸ ve Ga iantep’ten Suriye sınırına kadar, Kürdistan toprağı olarak iÅŸaretlenmiÅŸ.


Türkiye’de 1945 sayımında nüfusun 18 milyon 871 bin 203 olduÄŸu belirtiliyor, Kürt nüfusu bir buçuk milyon olarak gösteriliyor.


Irak’ta 500 bin, Ä°ran’da 600 bin, Suriye ve büyük çoÄŸunluÄŸu Lübnan’da olmak ü ere toplam 200 bin ve Sovyetler BirliÄŸi’nde de 50 bin Kürt vatandaşının yaÅŸadığı anlatılıyor.



İşte CIA'nın gi li 'Kürdistan' raporu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder