30 Nisan 2013 Salı

Rus enerji devi Gazprom yüzde 10 daha az kazandı

Rusya’nın enerji devi Ga prom 2012′de 1,18 trilyon ruble (38 milyar dolar) kar açıkladı.


Åžirket 2010′da 31,9 ve 2011′de de 44,5 milyar dolar kar açıklamıştı. Ga prom’un karı bir önceki yıla göre yü de 10 civarında geriledi.


Åžirketten yapılan açıklamada, rapor edilen karın enerji endüstrisi ve uluslar arası dev ÅŸirketler sektöründe dünyanın en büyük karlılıklarından biri olduÄŸuna dikkat çekiliyor. Ga prom, net gelir bakımından ExxonMobil (44,88 milyar dolar) ve Apple’ın (41,74 milyar dolar) ardından dünyanın en kârlı üçüncü ÅŸirketi konumunda. Ga prom’u Çin Sınai ve Ticari Bankası (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC) i liyor.


Uluslararası oyuncuların karbon salınımı yoÄŸun enerji üretiminden u aklaÅŸmaya çalıştığı, nükleer enerjinin belirsi liÄŸini koruduÄŸu ve yenilenebilir teknolojilerin henü maliyet etkinlik ka anmadığı bir ortamda, doÄŸalga , kömür ile temi enerji üretimi seçenekleri arasındaki en makul köprü olma ö elliÄŸini koruduÄŸuna deÄŸinen Ga prom, “DoÄŸalga , taşımacılık yakıtı teknolojisinde ve daha geniÅŸ çaptaki petrokimyasal uygulamalarında bulduÄŸu yeni kullanım alanlarıyla giderek çeÅŸitlenmekte. Temel ihracat piyasalarındaki mevcut ekonomik duraklamanın yarattığı kısa dönemli güçlüklere karşın doÄŸalga a yönelik güçlü talep projeksiyonlarının ışığında Ga prom’un u un dönemli operasyonel ve finansal görünümü po itif eÄŸilimini sürdürmekte.” denildi.


Ga prom Türkiye’ye, 1986 yılından bu yana BOTAÅž’la ve bunun yanı sıra son yıllarda çeÅŸitli ö el ÅŸirketlerle sürdürdüğü ticaret ortaklığıyla doÄŸalga ihraç ediyor. Ga prom ne dinde Türkiye, Almanya’dan sonra ikinci büyük doÄŸalga alıcısı konumunda.






Avrupa’ya ve diÄŸer ülkelere yönelik net doÄŸalga satışları, fiyatlardaki ortalama yü de 6′lık artışın da etkisiyle 30,386 milyon ruble (yü de 2) artışla 1,469 milyar rubleye (47,3 milyar ABD doları) yükseldi. DoÄŸalga satışları hacim olarak yü de 4 a aldı.


Rusya Federasyonu bünyesindeki net satışlar 22,095 milyon (yü de 3) artışla 761 milyar rubleye (24,5 milyar ABD doları) yükseldi. Yurtiçi brüt ortalama doÄŸalga fiyatlarında yü de 9′luk bir artış gerçekleÅŸti. DoÄŸalga satışları hacim olarak 2012′de 2011 yılına göre yü de 9 düştü.


BDT ülkelerine yönelik net satışlar, hacim olarak yü de 19 düşüşün etkisiyle 107.662 milyon ruble (yü de16) a alarak 529 milyar ruble (17 milyar ABD doları) oldu. Ruble cinsinden ortalama brüt fiyat (gümrük vergileri dahil) 2012′de geçen yıla göre yü de12 arttı.


Ga prom’un 2012 sonuçları, Rus doÄŸalga ına yönelik u un vadeli talebin sürdüğünü gösteriyor. 2011 yılı, OrtadoÄŸu ve Ku ey Afrika’daki siyasal gerilimler, FukuÅŸima kri i ve olaÄŸandışı düşüklükte seyreden sıcaklıklardan ötürü Ga prom için dikkat çekici bir talep artışının yaÅŸandığı istisnai bir yıl oldu. Ancak 2012 sonuçları da, ciro, FAVÖK ve net gelir sonuçlarının 2010 dü eyinden yüksek olması bakımından, Ga prom’un karmaşık bir ekonomik ortamda saÄŸlam bir finansal performans sergileme yetisinin göstergesi olarak deÄŸerlendirildi.


Ga prom açıklamasında, “Ayrıca, 2013′ün ilk ayları Avrupa doÄŸalga talebi trendlerinde ÅŸimdiden po itif bir trendin varlığını ortaya koymuÅŸ, günlük ortalama doÄŸalga ar hacmi 2013′ün ilk iki buçuk ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yü de 22 artış göstererek 394 milyon metreküpten 481 milyon metreküpe ulaÅŸmıştır.” bilgisini verdi.
Kaynak: Cihan


No tags for this post.
Rus enerji devi Ga prom yü de 10 daha a ka andı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder