28 Nisan 2013 Pazar

Irak'ta tehlikeli gerginlik

Irak İçiÅŸleri Bakanlığı, Kerkük kentinde bir süredir Irak ordusu ile silahlı gruplar arasında yaÅŸanan gerginlik nedeniyle bölgeye çok sayıda PeÅŸmerge sevk edilmesini “tehlikeli” bir adım olarak yorumladı.


Irak İçiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak silahlı kuvvetlerinin, son dönemde Kerkük ve El-Enbar illerinde meydana gelen terör olaylarıyla uÄŸraÅŸtığı bir amanda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (Ä°KBY) baÄŸlı PeÅŸmerge güçlerinin Kerkük çevresine konuÅŸlandırılmasının gerginliÄŸe ve endiÅŸeye neden olduÄŸu belirtildi.


İçiÅŸleri Bakanlığı, IKBY yetkililerine, Irak’ın milli bütünlüğünü bo maya çalışan düşmanlara fırsat vermemeleri çaÄŸrısında bulundu.


Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Tuğgeneral Cebbar Yaver, dün yaptığı açıklamada, Peşmergelerin bölgede yaşanan gerginlik nedeniyle çekilen Irak silahlı güçlerinin yerini almak için Kerkük çevresinde konuşlandırıldığını ve bu adımın arkasında siyasi hedefler olmadığını kaydetmişti.






-Ramadi’de öldürülen 5 asker-


Öte yandan Irak ordusunun, Ramadi’de dün 5 askerin ölümünden sorumlu ÅŸahısların teslimi için, protestoculara tanınan mühleti 24 saat u attığı bildirildi.


Irak ordusunun El-Anbar’daki operasyonlarından sorumlu komutanı Mir a el-Mahlavi, ga etecilere yaptığı açıklamada, faillerin isimlerinin ilgililere teslim edildiÄŸini, yapılan mü akereler sonucunda bu kiÅŸilerin teslim edilmesi için tanınan sürenin 24 saat daha u atıldığını belirtti.


Irak ordusundan 5 asker, dün Ramadi’de, Maliki hükümeti karşıtı protestoların yapıldığı sahanın yakınında kimliÄŸi belirsi kiÅŸilerin saldırısında öldürülmüştü.


Öte yandan bölgedeki aÅŸiret liderlerinden Åžeyh Said el-Lafi, bölge halkının saldırıda  sorumluluÄŸu olmadığını, “dikkatleri Havice’deki katliamdan u aklaÅŸtırmak için hükümet tarafından tertiplendiÄŸini” iddia etti.



Irak'ta tehlikeli gerginlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder