28 Nisan 2013 Pazar

471 Yem Fabrikası Tam Kapasite Çalışıyo

Türkiye’de 1960′da yıllık 56 bin ton olan karma yem fabrikalarının faal kapasitesi 2012 itibariyle 15 milyon 308 bin tona ulaÅŸtı.


Türkiye Yem Sanayicileri BirliÄŸinin (TÃœRKÄ°YEM-BÄ°R) raporuna göre, ülkenin yem ihtiyacını karşılayan fabrikalar kuruldukları günden bu yana önemli aÅŸamalar kat etti. Rapora göre, 1960 yılında sadece 4 olan karma yem fabrika sayısı 2012′de 471′e ulaÅŸtı. Türkiye’deki karma yem fabrikaları 1960′ta yıllık 56 bin ton faal kapasiteye sahipken, bu kapasite geçen itibariyle 15 milyon 308 bin tona çıktı. Bir baÅŸka ifadeyle yem fabrikaları 53 yılda üretimlerini 273 kat artırdı.


Fabrika sayısında ve üretim kapasitesindeki artışa raÄŸmen mevcut tesisler neredeyse tam kapasite çalışıyor. Yem fabrikalarının kapasite kullanım oranı 1960′tan bu yana en yüksek noktaya ulaÅŸtı. Geçen yıl karma yem fabrikalarının kapasite kullanım oranı yü de 95′e çıktı.


Konuya iliÅŸkin açıklamalarda bulunan TÃœRKÄ°YEM-BÄ°R Genel Sekreteri Ni amettin Åženköylü, Türkiye’nin yem sektörünün en büyük probleminin hububatlar, hububat yan ürünleri, yaÄŸlı tohumlar ve bunların küspelerinin fiyatlarındaki artışlar olduÄŸunu kaydetti.


Türkiye’nin bitkisel üretiminin yem sanayinin ihtiyacını karşılayacak dü eyde olmadığını ifade eden Åženköylü, sektörün yem hammaddeleri konusunda yü de 40 oranında dışa bağımlı olduÄŸunu söyledi.


Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyada gıdaya olan talebin artmasının, hububat ve yaÄŸlı tohum fiyatlarını da yukarı çektiÄŸini belirten Åženköylü, sö konusu durumun yem fiyatlarına da yansıdığını anlattı.


Karma yeme destek verilmeli


Şenköylü, yem fiyatlarının düşürülmesi için sektörün kullandığı hammaddelerin ar ının artırılması ve karma yeme destek verilmesi gerektiğini ifade etti.


Şenköylü, süt veya kırmı ı et üretimi amacıyla yapılan hayvancılığın karlı olması için de kuru ot (yonca, fiğ), silaj (mısır, tritikale), pancar posası, narenciye posaları ve diğer seb e ve meyve sanayi artıklarından oluşan kaba yemlerin üretiminin büyük önem taşıdığını kaydetti.


Bilinçli ÅŸekilde sadece kaba yemle beslenen yüksek verimli bir kültür ineÄŸinin günde 25 kilogram süt vermesinin mümkün olduÄŸunu belirten Åženköylü, “Bu tür kaba yemlerin üretimine ö el teÅŸvik ve destekleme politikalarının uygulanması halinde, toplam yem maliyetleri düşecek ve karlı bir besicilik ile süt üretimi mümkün olabilecektir” dedi.



471 Yem Fabrikası Tam Kapasite Çalışıyo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder