28 Mayıs 2013 Salı

Tunus Cumhurbaşkanı: Türkiye-Tunus ilişkileri altın harflerle tarihe yazılmıştır

Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Mar ouki, Tunus Baharı ile gerçekleşen devrimin bir hedefinin olduğuna dikkat çekerek, bu hedeflerden geri dönüşün olmadığını söyledi.


Mar ouki, sivil anayasanın yakında vatandaşın önüne konulacağını, seçimler yapılacağını belirterek, artık Tunus’ta çarkların çalıştığına dikkat çekti. Türkiye’nin Tunus’a verdiÄŸi desteÄŸe de vurgu yapan konuk CumhurbaÅŸkanı, “Tunus-Türkiye iliÅŸkileri onur vericidir ve altın harflerle tarihe ya ılmıştır. YaÅŸasın Tunus-Türk iÅŸbirliÄŸi.” dedi.


Türkiye-Tunus Ä°ÅŸ Formu Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) Merke i’nde yapıldı. Tunus CumhurbaÅŸkanı Muhammed Munsif Mar ouki ve beraberindeki Tunus heyeti, TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu ve Türk iÅŸadamları ile çalışma yemeÄŸinde bir araya geldi. Burada konuÅŸma yapan Tunus CumhurbaÅŸkanı Mar ouki, “Tunus, Arap Baharı’nı baÅŸlatan ülkedir. Dünya ülkeleri Tunus’a bakıyor. Tunus’taki devrime bakıyor. Tunus’taki devrimin baÅŸarısı lığa uÄŸraması tüm Arap ülkelerinde baÅŸarısı lığa yol açar. U un yıllar diktatör rejimi altında yaÅŸadık ve kendi ar u ettiÄŸimi dü eni kuramadık. 30 yıl diktatör rejimi altında yaÅŸadık. EÄŸer o aman istenilen yapılsaydı ÅŸimdi baÅŸka bir Tunus olacaktı.” diye konuÅŸtu.


“KÄ°RLÄ° BÄ°LGÄ°LERÄ° HEDEF ALMAYIN”


Bugün Tunus’ta vatandaşın birinci sırada olduÄŸunu aktaran Mar ouki, yönetimin artık vatandaşın hi metinde olduÄŸunu söyledi. Tunus CumhurbaÅŸkanı sö lerini şöyle sürdürdü: “ orluklarımı var. Ä°rade, birlik ve dirlik sayesinde istediÄŸimi noktaya geleceÄŸi . Tunus’ta orluklar var. Bi i tehdit eden orluklardan çalışarak, ekonomik kalkınma, bağımsı bir yargı, ÅŸeffaf yönetimle kurtulacağı . Ekonomi demokrasiyle atbaşı koÅŸar. Ekonomi iyi deÄŸilse hedefe koÅŸulama . Ä°stikrar için aman kaybedecek lüksümü yok. BaşıboÅŸluÄŸa fırsat veremeyi . Ä°ÅŸ dünyasının temsilcileri ekonomik geliÅŸme si lerle olabilir. Erkekli kadınlı el birliÄŸi içinde çalışılması gerekiyor. Kadın erkek arası ayrım yoktur. Demokratik sistem bir ÅŸeffaf adalet sistemi getirdi. Yolsu luÄŸa gö yumulmayacaktır. Kirli bilgileri hedef almayın. Ãœlkenin hedefi belli. Hedefe kitlenilsin istiyoru .”


“TÃœRKÄ°YE-TUNUS Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° ONUR VERÄ°CÄ°DÄ°R”






Devrimlerinin hedefleri olduÄŸunu kaydeden Mar ouki, bu hedef için iÅŸ dünyasının rolünün büyük olduÄŸunu, diyalog kapısının açık olması gerektiÄŸini ifade etti. Geriye dönüşün olmadığını da vurgulayan Mar ouki, sivil anayasanın yakında vatandaşın önüne konulacağını, seçimler yapılacağını belirterek, artık Tunus’ta çarkların çalıştığına dikkat çekti.


Tunus’a yapılan yatırımların gelir garantisi olacağını söyleyen Tunus CumhurbaÅŸkanı Mar ouki, “Böylece sadece Tunus’a deÄŸil 300 milyon Arap dünyasına da katkı sunulacaktır. Tunus istikrarlıdır, güvenlidir. Ä°htiyaç duyulan iÅŸ gücüne sahiptir. Tunus-Türkiye iliÅŸkileri onur vericidir ve altın harflerle tarihe ya ılmıştır. YaÅŸasın Tunus-Türk iÅŸbirliÄŸi.” ifadelerini kullandı.


Yemekte konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise bölgesel işbirliğinin yolunun ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinden, işbirliği alanlarının çeşitlendirilmesinden ve karşılıklı yatırımların artırılmasından geçtiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ü erlerine düşenin, uluslararası ve bölgesel örgütlerle beraber, bölge halkları olarak işbirliğine giden yolda ellerinden gelen katkıyı yapmak olduğunu belirtti.


“KÃœRESEL Ä°Åž KÖPRÃœLERÄ° GÄ°RİŞİMÄ°’ TUNUS’UN DA KA ANACAÄžI BÄ°R GÄ°RİŞİM”


Türkiye ve Tunus olarak iliÅŸkilerin geliÅŸtiÄŸine dikkat çeken HisarcıklıoÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı: “Hu urlarını da ortak projelerimi den birkaçına deÄŸinmek isterim. GeçtiÄŸimi aylarda Tunus’ta Türk firmalarının da yer alacağı bir organi e sanayi bölgesi kurulması için gerekli adımları attık. Ãœlkemi deki 5 bin iÅŸletme ve 50 bin çalışana sahip OSTÄ°M, Tunus’ta kurulacak sanayi bölgesi için örnek olarak alındı. Türk firmalarının da yatırımlarını bu bölgede yapması konusunda çalışmalar sürüyor. Bir diÄŸer önemli projemi de Türkiye-AB Ä°ÅŸ Köprüleri GiriÅŸimi. Avrupa BirliÄŸi Türkiye Delegasyonu’nun desteÄŸi ile Ekonomi Bakanlığımı ve BirliÄŸimi ce yürütülen giriÅŸimin odak noktaları Mısır, Tunus ve Filistin oldu. Yaklaşık 10 aylık bir çalışma sonucu, Türkiye ve AB üyesi ülkelerden yaklaşık 172 firmayı, deÄŸer inciri yaklaşımıyla bir araya getirdik. Mersin ve Antalya’da yaklaşık 800 iÅŸ görüşmesi gerçekleÅŸtirildi. Amaç, firmalarımı arasında üçlü iÅŸbirliklerinin tesis edilmesidir. Küresel Ä°ÅŸ Köprüleri giriÅŸimi, Avrupa BirliÄŸi’nin, Türkiye’nin, Tunus’un, Mısır’ın ve Filistin’in birlikte ka anacakları bir giriÅŸim. Türk ve Tunus firmalarını tüm tarafların ka anacağı bu projeye destek vermeye çağırıyorum.”
Kaynak: Cihan



Tunus Cumhurbaşkanı: Türkiye-Tunus ilişkileri altın harflerle tarihe ya ılmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder