28 Mayıs 2013 Salı

OECD: En mutlu Avustralya en mutsuz ise

Avustralya bu yıl da dünyanın en mutlu ülkeleri arasında birinciliÄŸi baÅŸkalarına kaptırma ken, Türkiye, OECD’nin ha ırladığı ‘mutluluk endeksinde’ en son sırada yer aldı.


 


Uluslararası Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü OECD tarafından ha ırlanan tıklayın Daha Ä°yi YaÅŸam Endeksi’nde, gelir dü eyi, saÄŸlık, güvenlik ve iskân gibi alanlarda, 30′dan fa la ülkenin durumu karşılaÅŸtırılıyor.


Avustralya, güçlü ekonomisi sayesinde son üç yıldır, durumu en iyi, dolayısıyla en mutlu ülkelerin başında geliyor.


Avustralya ile birlikte İsveç, Kanada, Norveç ve İsviçre de bu yıl ilk beşe girdi.


OECD’nin endeksine göre, Avustralya, deÄŸerlendirme ölçütlerinin her birinde diÄŸer ülkelerden çok daha önde.


23 milyon nüfuslu Avustralya’da 15-64 yaÅŸları arasındakilerin yü de 73′ü ücretli bir iÅŸte çalışıyor ve bu oran OECD ortalamasının ü erinde.


OECD endeksinde, Türkiye ise 36. ve son sırada yer aldı.


OECD’nin internet sitesinde Türkiye’de son 20 yıl içinde yaÅŸam kalitesinin iyileÅŸmesi yolunda önemli ilerlemeler kaydedildiÄŸi, ancak yine de birçok konuda endekste karşılaÅŸtırılan ülkelerin gerisinde kaldığı belirtildi.


Endekse göre, Türkiye’de gelir dü eyi diÄŸer OECD ülkelerinden düşük.


YaÅŸları 15-64 arasındakilerin sadece yü de 48′i ücretli bir iÅŸte çalışıyor ve bu oran, yü de 66 olan OECD ortalamasının gerisinde.


Türkiye’de ortalama ömür beklentisi 75 yaÅŸ. Kadınların ortalama yaÅŸam süresi 77, erkeklerinki ise 72 yıl. OECD ortalaması ise 80 yıl.


Türk vatandaşlarının OECD vatandaşlarına göre, genelde hayatlarından pek memnun olmadıkları görülüyor.


Türkiye’de ortalama bir günde, olumlu duygu ve düşünceler içinde olduklarını söyleyenlerin oranı yü de 68, OECD ortalaması ise yü de 80.



OECD: En mutlu Avustralya en mutsu ise

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder