28 Mayıs 2013 Salı

Psikolojiye göre şehir planlaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ha ırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak şekilde tasarlanacak.


Görüntü kirliliği oluşturan çanak anten, tabela, uyumsu dış cephe, atık ve enka lar konusunda dü enleme yapmaya ha ırlanan Bakanlık, belediye, valilik ve sivil toplum kuruluşlarından kentleri insanların psikolojisine göre, estetik ve yöresel mimariye uyumlu tasarlanmasını istedi.


Bu doğrultuda Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler yalnı ca insanların biyolojik gereksinimlerini karşılayan işlevsellik değil aynı amanda toplumların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerine cevap veren estetik nitelikler de taşıyacak.






Taslağa göre, hava kirliliği, yeşil alan yokluğu, monoton ve iç içe yapılaşma, görüş alan darlığı, dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enka lar, birikintiler, gelişigü el atıklar, levha ve tabelalardaki oransı lık ve gelişigü ellik gibi kentlerde kirlilik oluşturan görüntülerin engellenmesine yönelik tedbirler alınacak.


Reklamlar şehirlere göre tasarlanacak


Åžehirlerdeki reklam ve tanıtım panoları, estetik ve mimari dokuyu bo mayacak ÅŸekilde, kentin doÄŸal ve tarihi siluetine göre tasarlanacak. Bina ve sair yapıların cephelerine yapılacak reklam ve tanıtım araçlarındaki ürün mesajı, cephe yü eyinin yü de 50′sini geçmeyecek.


Kaynak: www.kenthaber.com


No tags for this post.
Psikolojiye göre şehir planlaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder