28 Mayıs 2013 Salı

Abdullah Gül'den Tunus Açıklaması

CumhurbaÅŸkanı Gül, “Tunus’taki olaÄŸanüstü siyasi reformlarla Tunus halkı, demokratik olgunluÄŸunu tüm uluslararası camiaya ispatlamıştır” dedi…


CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye resmi iyarette bulunan Tunus CumhurbaÅŸkanı Muhammed Munsif el-Mer uki onuruna Çankaya Köşkü’nde yemek verdi. YemeÄŸe, TBMM BaÅŸkanı Cemil Çiçek, BaÅŸbakan Yardımcısı BeÅŸir Atalay, DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılma , SaÄŸlık Bakanı Mehmet Müe inoÄŸlu, ba ı milletvekilleri, Savunma Sanayii MüsteÅŸarı Murad Bayar, TÄ°KA BaÅŸkanı Serdar Çam, TÃœRSAB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı BaÅŸaran Ulusoy, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, çok sayıda iÅŸ adamı ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.


Gül, yemekte yaptığı konuÅŸmaya, “a i kardeÅŸim” diye hitap ettiÄŸi Mer uki ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek baÅŸladı.


Tunus’a geçen yıl yaptığı iyaretten gü el hatıralarla ayrıldığını belirten Gül, iyareti sırasında kendisine ve heyetine gösterilen yakın misafirperverlik için tekrar teÅŸekkür etti. Mer uki’nin iyaretinin Türkiye ile iliÅŸkilere verdiÄŸi deÄŸerin en somut göstergesi olduÄŸunu belirten Gül, 14 Ocak Yasemin Devrimi’nden sonra gerçekleÅŸen karşılıklı iyaretlerin tarihi önem taşıdığını ifade etti.


Tunus halkının 2011 yılında hürriyet, haysiyet, adalet ve demokrasi talepleriyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi 14 Ocak Devrimi’nin, baÅŸta bölgedekiler olmak ü ere tüm ülkelere ilham kaynağı olduÄŸunu ve dünya kamuoyunun takdirini ka andığını vurgulayan Gül, sö lerini şöyle sürdürdü:


“Türk halkı, bu baÅŸarıya mümkün olan en a sosyal maliyetle im a atan Tunuslu kardeÅŸleriyle iftihar etmektedir. Tunus’un baÅŸarısı, bi im de baÅŸarımı dır. Tarihinin tapta e bir dönemine baÅŸlayan Tunus’un heyecanını, ben de geçen yıl gerçekleÅŸtirdiÄŸim iyaret sırasında derinden hissettim. Ulusal Kurucu Meclis’te yaptığım konuÅŸma vesilesiyle ma har olduÄŸum, Tunuslu kardeÅŸlerimi in samimi ilgisi, iki halk arasındaki sevginin en açık te ahürünü teÅŸkil etmiÅŸtir.






Yasemin Devrimi’nden bu yana geçen 2,5 yıllık süre arfında Tunus, halkının hür iradesiyle meclisini oluÅŸturmuÅŸ, bu meclis tarafından cumhurbaÅŸkanını seçmiÅŸ, koalisyon hükümetini kurmuÅŸ ve yeni bir anayasa kaleme almak hususunda büyük mesafe katetmiÅŸtir. Bu olaÄŸanüstü siyasi reformlarla Tunus halkı, demokratik olgunluÄŸunu tüm uluslararası camiaya ispatlamıştır. Bölgesinde deÄŸiÅŸime öncülük etmenin haklı onurunu yaÅŸayan Tunus’ta, geçiÅŸ sürecinin de basiretli bir yaklaşımla geride bırakılacağına inancımı tamdır.”


“Türkiye-Tunus ekonomik ve ticari iÅŸbirliÄŸinin birçok sektörde doÄŸuracağı ivmenin Tunus’un refahına katkıda bulunmasını samimiyetle ar u ediyoru ” diyen Gül, iÅŸ adamları ve sanayicileri Tunus’a yatırım yapmaları için teÅŸvik ettiklerini bildirdi. CumhurbaÅŸkanı Gül, “Yatırımların bu ÅŸekilde artması, hiç şüphesi , Tunus’ta istihdam imkanlarını da geniÅŸletecektir” deÄŸerlendirmesinde bulundu.


Mer uki’nin konuÅŸması


Tunus CumhurbaÅŸkanı Mer uki de yemekteki konuÅŸmasına kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teÅŸekkür ederek baÅŸladı. Türkiye’de ÅŸahit oldukları ilerleme ve geliÅŸmiÅŸlik göstergelerinin Türk halkının çalışma ve yaratıcılık yeteneklerini teyit ettiÄŸini belirten Mer uki, kardeÅŸ ülke Türkiye’yi iyaret etmekten mutluluk duyduÄŸunu dile getirdi.


CumhurbaÅŸkanı Gül’ün Tunus’a yaptığı resmi iyaretin iki ülke iliÅŸkileri açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Mer uki, “Bu çerçevede her iki ülkedeki etkin ekonomik aktörleri, Tunus ve Türkiye’ye verilen imkanlardan, iÅŸ ve ortaklık fırsatlarından en verimli biçimde faydalanmaya çağırıyoru ” dedi.


Türkiye’nin, halkının refahı ve ilerlemesi için gösterdiÄŸi gayretin Tunus’ta büyük ilgi ve beÄŸeniyle takip edildiÄŸine iÅŸaret eden Mer uki, “Türkiye’nin birçok alanda elde etmiÅŸ olduÄŸu öncü baÅŸarılar, diÄŸer milletler na arında şüphesi hayranlık ve övgüye neden olmaktadır” ifadesini kullandı.



Abdullah Gül'den Tunus Açıklaması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder